sanchez reunion psoe congreso

El president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha fixat aquest dimarts els assumptes prioritaris en els quals vol arribar a acords amb la resta de formacions durant la XIII Legislatura que acaba d'arrencar. Segons ha anunciat, el seu objectiu és impulsar vuit pactes d'estat, de manera que aquest nou període sigui "intens en diàleg" i "fructífer" per a les oportunitats dels espanyols.

Un nou pacte educatiu que derogui la LOMCE; un nou Estatut dels Treballadors que revisi la reforma laboral del PP; la revaloració i la sostenibilitat de les pensions públiques; la transició cap a un model econòmic més sostenible amb el medi ambient; la lluita contra la violència de gènere; l'accés a l'habitatge dels joves; el reconeixement de nous drets com l'eutanàsia i la mort digna; i el treball en defensa de l'Estatut d'autonomia de Catalunya per defensar la convivència, figuren entre els punts esmentats pel president.

Sánchez ha intervingut durant una reunió prèvia al Ple de constitució de les Corts amb els nous diputats i senadors socialistes elegits en les eleccions generals del 28 d'abril, als quals ha demanat impulsar des del Parlament tots aquests acords, perquè representen una "agenda de progrés" basada en la justícia social, la convivència i la neteja.

Sobre el pacte educatiu i per la Ciència, Sánchez ha explicat que "és un dels principals consensos que volem forjar" després de trencar el PP durant l'anterior legislatura l'acord en aquesta matèria. En segon lloc, el PSOE treballarà per un acord sobre el mercat de treball que reverteixi la precarització introduïda per la reforma laboral de 2012 i posi en peu un Estatut dels Treballadors acord amb la societat a la qual vol servir. I en tercer lloc, els socialistes impulsaran un acord per les pensions basat en tres pilars: que el sistema públic no es pot privatitzar, que cal garantir el seu sosteniment i que les pensions s'han de revalorar d'acord al cost de la vida.

La transició ecològica també serà objecte d'un gran pacte. "Volem veure el canvi climàtic com una oportunitat i no com una amenaça, i volem impulsar la transició ecològica", ha dit Sánchez, que també s'ha situat en el centre de les seves prioritats l'agenda feminista, amb mesures com una llei d'igualtat laboral o l'impuls al pacte d'Estat contra la violència de gènere, tenint sempre clar que no es pot donar "ni un pas enrere" en els drets i llibertats de les dones al nostre país. El líder socialista també ha fet referència als joves, i ha cridat a convertir aquesta legislatura en el mandat de les oportunitats per a ells, amb ocupacions dignes i polítiques d'habitatge que converteixin l'accés a un immoble en un dret i "no en un bé de luxe".

En la seva intervenció, Sánchez ha recordat també matèries que ja es van impulsar durant l'anterior legislatura, però que no van poder concloure pel bloqueig de les dretes. És el cas de "nous drets" com el de la dignitat en el trànsit a la mort. "S'ha de reconèixer el dret a l'eutanàsia i a la mort digna en el Sistema Nacional de Salut", ha apuntat el líder del PSOE, que també ha cridat a "reforçar l'Estat autonòmic" perquè suposa "cohesió social i territorial" i igualtat d'"oportunitats, drets i llibertats" per a tots els espanyols.

"Hem de defensar-nos davant el separatisme, però també davant les vel·leïtats recentralitzadores de la dreta i els seus tres sigles", ha assenyalat Sánchez, que ha promès treballar en defensa de l'Estatut d'autonomia de Catalunya per defensar la convivència, ja també a favor de la renovació del finançament local i autonòmica i en contra de la despoblació.

contador