ep pedro sanchez presenta110 principales medidasprograma electoralps
Eduardo Parra - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimecres 110 principals mesures del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals, que se celebraran el proper 28 d'abril. Entre elles, planteja un camí de cinc anys per superar i eliminar el dèficit del sistema de Seguretat Social, actualitzant, alhora, les pensions amb l'IPC real.

"Establirem un camí de cinc anys per superar i eliminar el dèficit del sistema de Seguretat Social a través de l'adopció d'un conjunt de mesures que garanteixin la sostenibilitat financera de llarg termini del sistema", recull el programa. Alhora, "eliminarem l'actual Índex de Revaloració. Les pensions s'actualitzaran anualment amb l'IPC real, augmentant en major mesura les pensions mínimes i no contributives, i reformarem l'actual regulació del factor de sostenibilitat promovent un disseny compartit amb els interlocutors socials".

Quant al tema de pensions, Sánchez també aposta per reformar el sistema públic "amb el major consens possible". Per a això, "reprendrem el Pacte de Toledo i el diàleg social com a eines vertebradores de la Seguretat Social". "Les pensions han de sortir, d'una vegada per totes, del debat partidista", ha dit el president durant la seva presentació.

"Les pensions han de sortir, d'una vegada per totes, del debat partidista", ha dit Sánchez

A més, vol redefinir les fonts de finançament, "de manera que les cotitzacions socials suportin primordialment despeses de naturalesa contributiva", incrementant "progressivament" l'aportació de l'Estat per fer front a l'augment de la despesa lligat a la jubilació de la generació del baby-boom.

PRESSUPOSTOS, OCUPACIÓ I FAMÍLIA

Sánchez també s'ha referit durant la presentació de les mesures a altres temes econòmics afirmant que aprovaran "immediatament" uns Pressupostos Generals de l'Estat amb dos grans prioritats, que inclouen la cohesió social i el foment de la inversió productiva.

En aquest sentit, el PSOE preveu modificar la "regla de despesa" impulsant un Pacte d'Estat per reformar el sistema de finançament autonòmic i el sistema de finançament de les entitats locals.

En matèria d'ocupació, han d'aprovar els canvis que eliminin "els aspectes més lesius" de la reforma laboral de 2012, amb un nou Estatut dels Treballadors "que s'adapti als canvis socials, econòmics i tecnològics del món actual, i que compagini la competitivitat empresarial amb la defensa dels drets laborals". Això, augmentant "gradualment" el salari mínim interprofessional.

El president del Govern es compromet també a abordar els problemes estructurals del mercat laboral, per la qual cosa, entre altres mesures, lluitaran contra l'abús dels contractes de formació i els falsos autònoms i simplificaran i reordenaran l'oferta de contractes de treball a tres formes contractuals: indefinit, temporal i formatiu.

D'altra banda, el PSOE proposa fer efectiva l'equiparació dels permisos per naixement de tots dos progenitors de forma intransferible. Així, el permís de paternitat, que ha passat de cinc a vuit setmanes, arribarà a les 16 setmanes de forma progressiva durant els pròxims tres anys.

El PSOE té la intenció de fomentar la promoció d'habitatge de lloguer social i restablir la renda bàsica d'emancipació

FISCALITAT I HABITATGE

Consolidació fiscal, reducció del dèficit i deute públic i sostenibilitat dels comptes a mitjà termini. També, millorar l'eficiència, progressivitat i qualitat de la despesa pública. Amb aquestes premisses, Sánchez pretén implantar una "política econòmica marcadament europeista". "Reforçarem la progressivitat del sistema fiscal, incrementant l'aportació de les grans empreses i dels contribuents d'ingressos més alts i amb més patrimonis", millorant l'equitat entre la fiscalitat de les rendes del capital i les rendes del treball.

Recuperaran el impostos sobre determinats serveis digitals, impost sobre transaccions financeres i impuls a la fiscalitat ambiental que desincentivi la contaminació i afavoreixi la transició ecològica.

Per la seva banda, en relació a l'habitatge, el PSOE té la intenció de fomentar la promoció d'habitatge de lloguer social i restablir la renda bàsica d'emancipació per al lloguer d'habitatge per part de joves amb ingressos baixos.

Noticias relacionadas

contador