• Rajoy ha enviat un requeriment a Puigdemont perquè digui si ha declarat o no la independència de Catalunya
pedro sanchez rueda 11o
PSOE

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimecres després de la reunió de la Comissió Executiva Federal del partit celebrada a la seu Ferraz, i ha anunciat un acord amb el president del Govern, Mariano Rajoy, per abordar la reforma de la Constitució, davant la situació que es viu a Catalunya. Això sí, fins que arribi, ha assegurat que els socialistes donaran suport a la defensa de la legalitat i qualsevol mesura que adopti l'executiu en aquest sentit. També ha assenyalat que dóna suport a Rajoy en l'activació de l'article 155 de la Magna Carta, davant el requeriment que s'enviarà al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè aclareixi si ha declarat o no la independència.

"És urgent, correspon requerir al president que aclareixi negre sobre blanc el que ahir va esdevenir"

Durant la seva compareixença, que ha començat gairebé amb quaranta minuts de retard, el secretari general del PSOE s'ha alineat amb la postura del Govern en la defensa de l'Estat de dret. "Compartim la necessitat que Puigdemont aclareixi el que va voler dir exactament ahir. El que va dir o el que sembla que va dir. És urgent, correspon requerir al president que aclareixi negre sobre blanc el que ahir va esdevenir", ha remarcat Sánchez, que ha demanat també al dirigent català que vagi al Congrés dels Diputats i aclareixi allí la seva postura, perquè a l'hemicicle no calen mediadors de cap tipus i perquè la Cambra baixa és el millor lloc per dialogar.

"La posició del PSOE és la de la llei i el diàleg", ha afirmat el socialista, que ha insistit en diverses ocasions en que acompanya Rajoy "en el seu requeriment per treure del pantà en què ha ficat Puigdemont la política catalana" . El president del Govern ha comparegut minuts abans que Sánchez per anunciar la decisió del Consell de Ministres que s'ha reunit aquest dimecres de forma extraordinària. L'Executiu central va enviar a la Generalitat un requeriment perquè Puidemont aclareixi si hi ha hagut o no declaració d'independència, després que el president català assumís el "mandat perquè Catalunya sigui una república independent", cosa que es va interpretar com una declaració d'independència 'soft', però després proposés deixar en suspens qualsevol proclamació formal per obrir la porta a la negociació.

A més, Sánchez ha aprofitat per anunciar un acord històric. Després d'assegurar que fa dies que parlant "molt" amb el president del Govern, ha assenyalat que tots dos han arribat a la mateixa conclusió: "La reflexió que hem compartit és que ha arribat l'hora d'abordar la reforma constitucional. L'acord al qual he arribat amb Rajoy és que la Comissió d'avaluació del model autonòmic duri sis mesos, i que es posi en marxa com més aviat millor, perquè un cop avaluada la situació de Catalunya, obrim el debat de la reforma constitucional al Congrés".

PROS I CONTRES DEL MODEL AUTONÒMIC

El líder socialista, que ha parlat de defensar la Constitució, ha assenyalat que "si Puigdemont no aclareix els termes de si es va declarar o no la independència, el PSOE donarà suport a les mesures constitucionals que s'adoptin", ha insistit. Sánchez no ha volgut parlar de terminis per respondre al requeriment del Govern, perquè segons ha explicat no és una cosa que li "correspongui" a ell decidir, tot i que ha mostrat el seu total suport a Rajoy.

També ha indicat que "res té a veure amb el requeriment per obrir la Comissió en el si del Congrés. És un compromís del president, del Grup Popular, i d'altres forces polítiques", ha ressaltat Sánchez, que ha dit que es posarà en marxa "més aviat que tard, com més aviat, quan es pugui". L'objectiu és "veure quins són els pros i contres del nostre model autonòmic, elaborar un debat seriós, rigorós, calmat, per veure les virtuts i també els errors del sistema, i obrir el debat de la reforma constitucional". "Necessitem actualitzar el nostre model de convivència", ha conclòs.

contador