ep vladimir putin
-/Kremlin/dpa

El Kremlin ha afirmat aquest divendres que respondrà segons el principi de reciprocitat a les noves sancions dels Estats Units, tot i que reconeix que "tot dependrà de la decisió" que adopti el president rus, Vladímir Putin, segons recull EFE.

Els Estats Units va anunciar aquest dimecres una bateria de sancions contra Rússia amb l'objectiu d'estrangular l'economia d'aquest país, castigar el Kremlin per les seves campanyes de ciberespionatge, els seus intents d'influir en les eleccions nord-americanes, ja que per al nou executiu de Biden, la última agressió mereixia una resposta més contundent que en anteriors ocasions.

Washington culpa per primera vegada l'agència d'intel·ligència exterior russa (la SVR, també coneguda com APT 29, Cozy Bear i The Dukes) per l'operació de pirateig a SolarWinds, una bretxa que va donar a Rússia accés a milers d'empreses, incloent-hi les més grans, i a agències del govern dels EUA

En concret, al document recollit per La Razón, el departament d'Estat explica que Rússia ha de pagar per "la intrusió de SolarWinds, els informes de recompenses per soldats nord-americans a l'Afganistan i pels intents d'interferir en les eleccions nord-americanes de 2020".

SANCIONS A RÚSSIA

En virtut d'aquesta nova Ordre Executiva, el departament del Tresor dels EUA va emetre una directiva en la qual incloïa l'expulsió de deu diplomàtics russos i la prohibició a les institucions financeres dels EUA a realitzar transaccions al mercat primari de nous bons en rubles emesos després del 14 de juny de 2021.

A més, bloqueja els préstecs de fons al Banc Central de Rússia i altres institucions i atorga autoritat al govern dels Estats Units per ampliar les sancions del deute sobirà russa.

Així, al document del Tresor es conclou que els Estats Units sancionarà les entitats i els individus que "donin suport a les activitats malignes dels serveis d'intel·ligència russos responsables de la intrusió de SolarWinds i altres incidents cibernètics recents".

CRIMEA I UCRAÏNA EN EL FOCUS

Les sancions, a més, s'enquadren en un context volàtil que està empitjorant des de la crisi d'Ucraïna i la ocupació russa de la península de Crimea el 2014 per les quals els EUA, la Unió Europea, el Regne Unit, Austràlia i Canadà van col·laborar imposant sancions a Rússia per les seves actuacions geopolítiques.

Biden, que va fer un discurs per explicar aquestes mesures, ha al·ludit a utilitzar "els canals diplomàtics, militars i d'intel·ligència" per respondre al desafiament. "Imposarem costos de manera impactant a Rússia si continua o intensifica les seves accions internacionals desestabilitzadores", ha assenyalat.

Per l'altra banda, el problema en opinió de Rússia és que ni els Estats Units ni els seus socis atlantistes s'han respectat els acords tàcits dels anys noranta, quan semblava sobreentendre que Occident no estendria el seu perímetre d'influència cap a l'Est.

Segons assenyala La Vanguardia, encara que eren previsibles aquestes sancions des de fa anys, crida l'atenció per als analistes polítics que la seva concreció es produeixi quan Rússia està reforçant de manera espectacular la seva presència militar a la frontera amb Ucraïna i Crimea.

DEFENSA I DIPLOMÀCIA

En una conversa amb Putin dimarts passat, Biden ja va advertir que si bé els Estats Units està més que disposat a defensar-se, també pot seguir el camí diplomàtica concertant una cimera en un país neutral.

"Els Estats Units desitja una relació amb Rússia que sigui estable i predictible, però si viola els nostres interessos, hi haurà una resposta proporcional", ha conclòs Biden.

En aquest sentit, el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov ha respost aquest divendres en roda de premsa sobre l'anunci de les noves sancions interposades pels nord-americans recordant que "en aquests assumptes ningú ha anul·lat el principi de la reciprocitat".

Així, durant els propers dies, el Kremlin prendrà una decisió unitària junts amb Putin sobre la resposta a les mesures de Biden.

contador