• Está dispuesto a aceptar una legislatura con plazo de vencimiento para lograr un acuerdo
  • Su objetivo es dar respuesta de manera firme al desafío independentista de Cataluña
  • Rajoy ofrecerá al líder del PSOE, Pedro Sánchez, un plan de reformas por consenso
rivera rajoy moncloa

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, no descarta una legislatura curta, a causa dels resultats electorals i davant l'amenaça del desafiament sobiranista a Catalunya, amb la intenció d'aconseguir la independència en 18 mesos.

El País assenyala que Rajoy pretén que les dues primeres votacions per a la seva investidura, en què preveu el rebuig del PSOE, se celebrin abans del 30 de gener, data en la qual està convocat el Comitè Federal del PSOE. L'objectiu és obtenir un acord posterior d'investidura o convocar noves eleccions al més aviat possible.


PREVISIÓ DE NOVES ELECCIONS A FINALS DE MAIG O JUNY


Segons aquest diari, el PP treballa ja amb la possibilitat d’unes noves eleccions, "possiblement a finals de maig o fins i tot a primers de juny".


Per la seva banda, La Vanguardia assenyala que Rajoy estudia una legislatura "amb termini de venciment". El diari recull les declaracions del líder popular, en les quals va assenyalar que estudia totes les opcions, “des d'un Govern de tots fins al suport parlamentari, un programa concertat, un termini convingut”.


Segons publica El Mundo, Rajoy oferirà al líder del PSOE, Pedro Sánchez, un pla de "reformes per consens", amb l'objectiu que els socialistes en permetin la investidura. Així, Rajoy demanarà a Sánchez que deixi de banda les ambicions personals i no cedeixi davant l'independentisme.


L'ACORD PER PRESIDIR EL CONGRÉS, UN BON PRECEDENT?


El Partit Popular, PSOE i Ciutadans han arribat a un acord per a la constitució de la Mesa del Congrés, segons el qual el socialista Patxi López serà el president de la Cambra baixa. Aquest, però, és l'únic acord en el qual han avançat els tres partits o ja hi ha una solució de Govern?


La impossibilitat de governar per part dels principals partits sense suport obliga a arribar a acords amb altres formacions. Amb 123 escons, el PP i el seu líder, Mariano Rajoy, encara estan lluny dels 176 que representen la majoria absoluta. Els 40 diputats de Ciutadans no són suficient per arribar-hi, per la qual cosa necessitaria a més el suport d'una altra formació. Estaran disposats el PSOE i els seus 90 parlamentaris a facilitar la investidura d'un candidat del PP? En principi, sembla poc probable i el seu secretari general, Pedro Sánchez, ha insistit en aquest rebuig en nombroses ocasions.


No obstant això, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha comparegut aquest dimarts, després que es conegués l'acord, per valorar aquest pacte entre els tres partits i ha fet diverses declaracions que podrien avançar una aliança per a la formació de Govern entre els tres partits, més enllà del Congrés. En aquest sentit, Rivera ha assenyalat que, amb aquest acord la Mesa no quedarà en mans del partit que formarà el proper Govern.

Una altra de les frases destacades de la compareixença de Rivera ha estat l'afirmació que al PP i al PSOE “els costa mostrar els acords en públic”, la qual cosa fa sospitar que hi hauria alguna cosa més al darrere del pacte per a la formació de la Mesa. Tenint en compte que estarà presidida per Patxi López i que el PP no ha presentat un candidat a aquest càrrec, aquestes declaracions s'han interpretat com que ja hi ha un acord, o almenys un acostament, per facilitar la investidura d'un candidat del Partit Popular al capdavant del Govern.

contador