• El líder català mantindrà aquest dijous l'oferta de diàleg a Rajoy, per abordar el conflicte polític a Catalunya
catalunya-puigdemont-portada

A les 10:00 hores acaba el nou termini donat pel president del Govern, Mariano Rajoy, al president de la Generalitat, Carles Puigdemont perquè aclareixi si va declarar o no la independència el passat 10 d'octubre al Parlament. Amb el 'botó' de l'article 155 a punt per ser pitjat, el Govern va enviar una pilota d'oxigen a Catalunya en assenyalar que en el cas que es convoquin eleccions anticipades no posarà en marxa el seu pla.

Però des del Govern i des del PDeCAT, ERC i la CUP han fet pinya amb Puigdemont, que per ara descarta convocar comicis autonòmics per esquivar la suspensió de l'autonomia. Lluny d'abandonar la seva postura, el líder català mantindrà aquest dijous l'oferta de diàleg a Rajoy, per abordar el conflicte polític a Catalunya, però no té previst respondre a la principal pregunta que li formula l'Executiu central per decidir si s'aplica o no el 155 : si va arribar a declarar la independència des del Parlament.

El líder català mantindrà aquest dijous l'oferta de diàleg a Rajoy, per abordar el conflicte polític a Catalunya

El portaveu del Govern, Jordi Turull, ho va explicar aquest dimarts després de la reunió del Consell Executiu, durant la qual el president català va abordar amb els consellers del seu gabinet quina resposta donar al segon termini del requeriment del Govern espanyol, el termini per respondre expira aquest dijous a les 10 hores.

Puigdemont va transmetre als seus consellers que mantindria intacta la seva oferta de donar dos mesos a l'Estat per dialogar i negociar, però que "no es mourà" sobre els dos aspectes nuclears: aclarir si va declarar la independència i renunciar a declarar-la pròximament.

El Govern confia que si manté l'oferta de diàleg sense renunciar a la independència i el Govern central li aplica el 155, la comunitat internacional valorarà quin dels dos actors en conflicte vol dialogar i "qui dinamita ponts".

L'Executiu català no ha explicat si Puigdemont respondrà a Rajoy per carta, com ja va fer dilluns quan vencia el primer termini del requeriment, però sí que ha promès que serà amb "la cortesia institucional" que mereixen aquestes qüestions.

REACTIVAR LA DECLARACIÓ

El Consell Nacional del PDeCAT, el partit del president, li va demanar aquest dimecres a Puigdemont "aixecar la suspensió" de la declaració d'independència si l'Estat rebutja l'oferta de diàleg i aplica l'article 155 suspenent l'autonomia de Catalunya.

Així, ja són tots els partits independentistes de l'arc parlamentari: el PDeCAT, ERC, la CUP i Demòcrates els que ja han demanat al president català que declari la independència si veu que no hi ha cap possibilitat de dialogar amb l'Estat.

Davant aquestes peticions, el president difícilment podria negar-s'hi, ja que són aquests els partits que sustenten el Govern al Parlament i que li donen els vots per poder aprovar els plans de l'Executiu.

NO A LES ELECCIONS

Aquest dimecres va transcendir que el Govern central està disposat a no aplicar el 155 si Puigdemont renúncia a la declaració unilateral d'independència i accedeix a convocar unes eleccions anticipades.

Fonts del Govern consultades per Europa Press han explicat que "de moment" no entra als plans del president convocar aquests comicis, i que en cap cas prendrà cap decisió sobre això fins a conèixer oficialment la reacció del Govern central d'aquest dijous.

En aquest punt també hi ha unitat independentista: tots els partits sobiranistes rebutgen la convocatòria d'eleccions anticipades perquè consideren que seria diluir els resultats de l'1 d'octubre, en què van participar més de dos milions de persones i va guanyar el 'sí' a la independència.

L'OPOSICIÓ

La resta de partits del Parlament rebutgen els plans de Puigdemont amb diferents accents: SíQueEsPot, per exemple, no dóna suport en cap cas una declaració d'independència, però li exigeix ​​al Govern central que s'obri a dialogar i renunciï al 155.

El PP i Cs sí que avalarien l'aplicació de la suspensió de l'autonomia, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha animat Puigdemont a dir que no va declarar la independència i evitar el 155, assegurant-li que en cap cas això seria " una derrota "per a ell.

Si l'Estat aplica el 155, JxSí i la CUP tenen previst reactivar el Parlament i convocar el ple durant el qual es podria declarar la independència, un ple que no descarten que pogués celebrar aquest cap de setmana.

Noticias relacionadas

contador