psoe pnv acuerdo

Després del comentat acord del PSOE amb Junts, aquest divendres els socialistes han anunciat que també han aconseguit acostar posicions amb una altra formació clau, el PNB, per garantir la investidura de Pedro Sánchez com a nou president del Govern. Avui mateix els dos partits han formalitzat l'acord amb la seva signatura al Congrés dels Diputats.

Aquesta ocasió ha estat 'especial', i és que ha estat el mateix Sánchez qui ha rubricat l'acord amb el líder del PNB, Andoni Ortuzar. S'havia dit que el pacte subscrit suposaria "grans avenços" a l'autogovern basc "present i futur", i així ho ha confirmat el mateix Ortuzar a la roda de premsa posterior a la firma.

"És un acord bo per a Euskadi", ha dit el líder del PNB, que ha confirmat que "hi ha un nítid avenç en el compliment de l'autogovern, i s'asseuen les bases per negociar les bases de l'autogovern futur", en els dos casos amb un "horitzó temporal màxim de 2 anys".

Pel que fa a l'autogovern present, "es garanteix la negociació i el traspàs efectiu de totes les competències pendents", i pel que fa al futur, les dues formacions "acceptem negociar sobre el reconeixement nacional d'Euskadi, la salvaguarda de competències basques i el sistema de garanties", ha explicat Ortuzar.

Ha detallat, així mateix, que l'acord també recull "reivindicacions històriques del PNB". En aquest cas, s'ha referit al marc basc de relacions laborals, per al qual s'ha aconseguit el "compromís de la prelació dels convenis al País Basc". "Aquest és l'escull que ens va impedir votar a favor de la reforma laboral, el que aleshores va ser impossible ara ho hem aconseguit", ha dit.

També s‟ha acordat que la comissió mixta de concert tingui capacitat per fixar bases de reposició en ofertes públiques d‟ocupació, així com la fixació dels màxims globals de l'increment de la massa retributiva dels treballadors públics. "Per Euskadi i Navarra", ha indicat.

Així mateix, es reforça el concert econòmic amb la "concertació de nous impostos i els límits de deute fixats a la comissió mixta de concert", mentre que en matèria de seguretat "es reforcen les competències de l'Ertzaintza, i la seva presència i participació en àmbits internacionals de seguretat".

Ortuzar ha indicat, a més, que com a part de l'acord "Navarra rebrà en el termini de sis mesos les competències d'R+D+i i de beques", i que això "reportarà a les institucions basques un total de 100 milions d'euros en quatre anys per emprendre el repte del salt de l'èuscar al nou repte digital”.

"És un acord molt ampli, amb el quel el PNB garanteix el vot positiu a la investidura i l'estabilitat de la legislatura, sempre subjecte a avenços i al compliment lleial dels acords aconseguits", ha conclòs.

Amb el seu gest de signar ell mateix aquest acord, cosa que només ha fet anteriorment amb Sumar, Sánchez ha volgut donar entitat a allò subscrit amb el PNB. Abans de la firma, de fet, Patxi López, portaveu del PSOE a la Cambra baixa, havia dit que la formació jertzale és un soci "preferent" per al Partit Socialista.

L'acord amb el PNB arriba després del subscrit pel PSOE amb Junts, que ha provocat una gran polèmica.

Noticias relacionadas

contador