ep archivo   el secretario de organizacion del psoe santos cerdan en una imagen de archivo
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo

El PSOE i Junts per Catalunya han arribat a un acord perquè el partit independentista recolzi la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, segons han avançat fonts de la negociació.

LES DUES CLAUS DE L'ACORD

L'acord signat per PSOE i Junts aspira, segons el document fet públic, a "resoldre el conflicte històric sobre el futur de Catalunya i procurar la governabilitat" durant la propera legislatura. En aquest sentit, les dues parts han acordat "un mecanisme internacional per acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s'arribi".

Així, Junts proposarà "un referèndum d'autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat a l'article 92 de la Constitució".

Aquest article 92 indica, literalment, que "les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans".

Per part seva, el PSOE "defensarà l'ampli desenvolupament, a través dels mecanismes jurídics oportuns, de l'Estatut del 2006, així com el ple desplegament i el respecte a les institucions de l'autogovern i a la singularitat institucional, cultural i lingüística de Catalunya".

A nivell de finançament, Junts aspira a establir "una clàusula d'excepció de Catalunya que reconegui la singularitat en què s'organitza el sistema institucional de la Generalitat, que faciliti la cessió del 100% de tots els tributs que es paguen a Catalunya".

Per part seva, el PSOE "apostarà per mesures que permetin l'autonomia financera i l'accés al mercat de Catalunya, així com un diàleg singular sobre l'impacte de l'actual model de finançament per a Catalunya".

A més, l'acord preveu un "pla per facilitar i promoure el retorn a Catalunya de la seu social de les empreses que van canviar la seva ubicació a altres territoris als darrers anys" (una de les més importants és el banc català cotitzat CaixaBank).

LLEI D'AMNISTIA

Pel que fa a la Llei d'Amnistia, l'acord implica "incloure tant els responsables com els ciutadans que, abans i després de la consulta del 2014 i del referèndum del 2017, han estat objecte de decisions o processos judicials vinculats a aquests efectes".

"En aquest sentit", afegeix el text, "les conclusions de les comissions d'investigació d'aquesta legislatura es tindran en compte en l'aplicació de la llei d'amnistia en la mesura que es puguin derivar situacions compreses en el concepte 'lawfare' o judicialització de la política, amb les conseqüències que, si escau, puguin donar lloc a accions de responsabilitat o modificacions legislatives".

ACORD PER DONAR ESTABILITAT A LA LEGISLATURA

Aquest acord compromet "la investidura de Pedro Sánchez, amb el vot a favor de tots els diputats de Junts", i "l'estabilitat de la legislatura, subjecta als avenços i compliment dels acords que resultin de les negociacions en els dos àmbits permanents assenyalats".

ENCARA FALTA EL SUPORT DEL PNB

Els socialistes encara necessiten pactar el suport a Sánchez amb el PNB, però el suport dels nacionalistes bascos es dona per fet després de l'acord aconseguit amb Junts.

Si finalment el PNB dona suport a Sánchez, el president en funcions aconseguiria els vots necessaris per ser investit president de cara en què seria el seu segon mandat al capdavant de l'Executiu espanyol.

Noticias relacionadas

contador