pere aragones erc portada

Es van coneixent els detalls del pacte entre Esquerra Republicana (ERC) i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès. La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha anunciat que la sessió parlamentària per triar nou president de la Generalitat se celebrarà divendres i dijous n'anunciarà el candidat. Les forces independentistes ultimen el seu pacte de govern, quan encara no es coneixen els termes de la negociació amb Junts per Catalunya, encara que fonts coneixedores revelen que tots dos partits estan acabant de perfilar el repartiment de conselleries.

La CUP, en canvi, ha donat ja a conèixer els 11 punts del seu preacord amb els republicans per comprometre's a donar estabilitat a la legislatura. El més destacable és que els anticapitalistes s'obren a formar part del govern i es comprometen a donar suport a les iniciatives legislatives necessàries, entre les quals, els pressupostos. De la mateixa manera, cal destacar que inclou el compromís d'Aragonès de sotmetre's a una qüestió de confiança a mitja legislatura.

Així, tots dos partits s'han compromès a implementar una banca pública catalana "a curt termini" durant aquesta legislatura a través del Institut Català de Finances (ICF) i una renda bàsica universal per a les franges d'edat més vulnerables.

El document inclou també l'acord de crear un "marc normatiu que faciliti la remunicipalització dels serveis públics com l'aigua", a més de la creació d'una energètica pública.

Sobre la negociació amb el govern central, el text detalla que "des de la crítica i l'escepticisme la CUP es compromet a donar un cert marge de temps a la Taula de Negociació i no basarà el seu suport o oposició al Govern en funció de la seva existència". ERC aposta per aquest diàleg i la resolució política en aquest espai, però es compromet a "no dilatar la taula innecessàriament i proposa que els seus treballs se sotmetin a una rendició de comptes que permeti la seva avaluació i desenvolupament"; una rendició que consideren que ha de tenir una part pública i una altra més discreta, que ha de realitzar-se als espais que volen compondre per desplegar l'estratègia independentista.

En altres àmbits, tots dos partits han pactat retirar les acusacions particulars contra participants en mobilitzacions socials i polítiques, excepte en aquells casos en els quals els agents de policia hagin resultat ferits i tinguin lesions "acreditades amb certificat mèdic". Així mateix, es reafirmen a suspendre l'ús del foam.

contador