ep la ministra de hacienda y portavoz del gobierno maria jesus montero durante una rueda de prensa
Moncloa

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimecres que els ciutadans podran recuperar "la seva vida normal" a partir del pròxim dia 26 d'abril, encara que el retorn a l'"ocupació de carrers i places" es realitzarà "amb instruccions clares" que transmetrà el propi Executiu.

En una entrevista per a Antena 3, recollida per Europa Press, la titular d'Hisenda ha dit que, de moment, l'única cosa que es pot "donar per feta" és la pròrroga de l'estat d'alarma fins al dia 26. Això sí, el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, va confirmar que hi hauria una altra pròrroga al final d'aquesta.

Montero ha explicat que serà llavors, a la fi d'aquest mes, quan els ciutadans podran començar a recuperar gradualment el seu dia a dia normal, encara que encara no és clar en quines condicions. "Es farà amb diferents escenaris que no anticipem perquè volem que els tècnics decideixin", ha apuntat.

En aquest context, la ministra ha precisat que els propis tècnics del Ministeri de Sanitat encara requereixen la informació que els serà proporcionada al llarg de les dues pròximes setmanes per poder "dibuixar" els escenaris de la "desescalada".

60.000 PERSONES PARTICIPARAN EN UN ESTUDI

En concret, la informació a la qual ha al·ludit Montero és un estudi que Sanitat durà a terme i en el qual participaran entorn d'unes 60.000 persones de diferents comunitats autònomes. "Començant per les residències de gent gran, persones que arriben als nostres centres sanitaris i un mostreig aleatori", ha assenyalat.

Així, aquest estudi servirà per a dilucidar quines persones tenen o han passat la malaltia, i si han desenvolupat "immunitat col·lectiva", una "mena de defensa global del conjunt de la ciutadania" que, segons ha explicat Montero, permet tenir "dades interessants" sobre com la malaltia pot "avançar en el futur". "En aquest moment traslladarem instruccions clares", ha afegit.

D'altra banda, la ministra s'ha referit al recompte de morts per Covid-19 després que PP i Vox hagin qüestionat que les xifres oficials es corresponguin amb les reals. Així, ha deixat clar que la persona que mor una vegada s'ha diagnosticat el coronavirus es registra al total.

No obstant això, hi ha morts als quals no se'ls ha diagnosticat la malaltia, i que hauran de ser estudiats "després de la fase aguda" de l'epidèmia "per veure si la simptomatologia que s'havia apreciat era compatible" amb el coronavirus.

Noticias relacionadas

contador