le-chinois-xi-jinping-prochainement-a-la-maison-blanche-dit-trump 20200303152716

Els dos principals responsables de relacions exteriors de la Xina han mostrat aquesta setmana un to conciliador en els seus comentaris públics sobre les relacions amb els Estats Units, enmig de les creixents tensions entre les dues economies més grans del món per les acusacions mútues sobre l'autoria de la Covid-19.

"La política de la Xina respecte als EUA no ha canviat. Encara estem disposats a fer créixer les relacions Xina-EUA amb bona voluntat i sinceritat", ha assenyalat aquest dijous el conseller d'Estat i ministre de Relacions Exteriors Wang Yi, segons una traducció oficial recollida per CNBC.

"Alguns amics als EUA poden haver sospitat o fins i tot desconfiat d'una Xina en creixement", ha afegit Yi. "M'agradaria subratllar un cop més que la Xina mai no ha tingut cap intenció de desafiar o reemplaçar els Estats Units, o tenir-hi una confrontació total. El que més ens importa és millorar el manteniment de la nostra gent", ha declarat.

Yi ha parlat aquest dijous a través d'un vídeo en un esdeveniment d'un grup d'experts sobre les relacions entre la Xina i els EUA organitzat per l'Associació de Diplomàcia Pública de la Xina, la Universitat de Pequín i la Universitat Renmin de la Xina.

Les paraules de Wang Yi arriben un dies després que el viceministre de Relacions Exteriors, Le Yucheng, digués que la Xina es manté optimista i disposada a treballar costat per costat amb els EUA, segons una versió oficial dels seus comentaris recollida igualment per CNBC. A les seves declaracions també va subratllar la necessitat de respectar les decisions de la Xina.

"Ni la Xina ni els EUA no poden modelar l'altra a la seva pròpia imatge, i les relacions Xina-EUA no han de ser impulsades per ideologies", va assenyalar Li.

"També em resulta difícil d'entendre: per què els EUA sempre mira de canviar l'altre país en les relacions d'Estat a Estat? Per què intenta imposar la seva pròpia ideologia als altres? Quin sentit té impedir que un país segueixi el seu camí de desenvolupament que ha demostrat ser reeixit? Hi ha diferències essencials entre la Xina i els Estats Units en els seus sistemes socials", va afegir Li, criticant els recents esforços d'alguns a Amèrica per "arrossegar a la Xina a la política electoral dels EUA".

Noticias relacionadas

contador