epn reina dinamarca

La reina Margethe de Dinamarca i la primera ministra danesa, Mette Frederiksense s'han sorprès que Donald Trump decidís cancel·lar la seva visita d'estat al país escandinau en donar a entendre que ha pres la decisió després que Copenhaguen es negués a vendre Groenlàndia als Estats Units. Des de la Casa Reial danesa han declarat la seva "sorpresa" en un comunicat enviat al canal de televisió públic DR. I la primera ministra ho ha fet en una roda de premsa.

La visita del president nord-americà estava programada per al 2 i 3 de setembre, però ha estat cancel·lada, segons ha explicat a l'Agència France-Presse un portaveu de la Casa Blanca, després que Trump ho publiqués al seu compte de Twitter.

"Dinamarca és un país molt especial amb persones increïbles, però a causa dels comentaris de la primera ministra Mette Frederiksen que no li interessaria discutir la compra de Groenlàndia, posposaré la nostra reunió programada en dues setmanes", ha escrit Trump a la xarxa social.

Frederiksen, també ha mostrat aquest dimecres la seva sorpresa per la suspensió de la visita, però ha dit que "no afectarà" la relació entre els dos països.

"Em fa pena i em sorprèn que el president dels Estats Units hagi cancel·lat la seva visita", ha apuntat en una roda de premsa. Però ha rebutjat que hi hagi "una crisi diplomàtica" i ha mantingut la invitació a Trump en el futur a més de ressaltar la necessitat de reforçar la cooperació, sobretot a l'Àrtic. Segons publica l'Agència EFE.

No obstant això, alguns polítics del país escandinau s'han mostrat més descontents a Twitter. "La realitat transcendeix la ficció..., aquest home és impredictible", ha assenyalat Morten Østergaard, líder de l'esquerra radical.

"Sense cap raó, Trump considera que part del nostre país està a la venda, i després cancel·la de manera insultant una visita que tots estaven preparant", ha afegit el conservador Rasmus Jarlov.

L'INTERÈS DELS EUA NO ÉS NOU

Aquesta no és la primera vegada que els Estats Units ha intentat fer-se amb l'illa. Ja el 1867, el Departament d'Estat va mostrar interès. Després, el 1946, el president Harry S. Truman va oferir a canvi de l'illa 100 milions de dòlars de l'època, en or, i territoris a Alaska.

Després d'això, a finals de la setmana passada, la premsa nord-americana va revelar que Trump havia preguntat sobre la possibilitat que els Estats Units comprés Groenlàndia, un enorme territori autònom adscrit a Dinamarca.

No obstant això, Trump havia assegurat que la visita a Dinamarca no estava "en absolut" relacionada amb el seu interès pel territori. L'anunci de Donald Trump de cancel·lar la seva visita, ha arribat a tres dies que el líder nord-americà acudeixi a França al cim del G-7 que se celebrarà a Biarritz, del 24 al 26 d'agost i on es reunirà amb altres líders mundials.

Noticias relacionadas

contador