ep el primer ministro griego kyriakos mitsotakis
Georg Hochmuth/APA/dpa - Archivo

L'índex grec Athex General Composite puja ara al voltant d'un 6% (ha arribat a repuntar un 7% a l'obertura) després de l'aclaparadora victòria del partit conservador liderat pel primer ministre Kyriakos Mitsotakis a les eleccions parlamentàries d'aquest cap de setmana. Nova Democràcia avança el partit d'esquerres Syriza en més de 20 punts percentuals.

Amb un 96% dels vots escrutats, la formació que lidera Kyriakos Mitsotakis s'ha imposat amb el 40,79% dels suports. El partit conservador grec s'assegura 145 escons, un nombre molt superior al que se li atorgava als sondejos. En segon lloc, el partit d'esquerra Syriza d'Alexis Tsipras, amb el 20,07% dels vots, queda amb 72 escons. Darrere seu, el partit socialista grec, Pasok, ha estat el tercer més votat, amb un 11,52% i 41 representants. Després s'ha situat el partit comunista grec KKE, que ha obtingut el 7,21% i 26 diputats i, finalment, Solución Grega, amb el 4,45%, obté 16 diputats.

La rendibilitat del deute públic grec a 10 anys va baixar 6 punts bàsics, fins al 3,94%, després de conèixer-se la notícia.

Tot i l'aclaparadora victòria a les eleccions parlamentàries, Nova Democràcia s'ha quedat a les portes del llindar necessari per formar govern en solitari. Aquest dilluns, la presidenta grega, Katerina Sakellaropoulou, donarà als tres primers partits -Nova Democràcia, Syriza i Pasok- tres dies a cadascun per formar un govern de coalició.

Si tots fracassen, Sakellaropoulou nomenarà un govern provisional per preparar noves eleccions aproximadament un mes després.

contador