• El futur de la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord, també protagonitzarà les negociacions
brexit portada

Els equips negociadors de la Unió Europea i del Regne Unit començaran aquest dilluns a la tarda una nova ronda de negociacions que finalitzarà el proper dijous i que se centrarà de nou en els drets dels ciutadans, les obligacions pressupostàries del Regne Unit amb el bloc comunitari i el futur de la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord.

Es tracta de la segona ronda formal de negociacions entre Brussel·les i Londres i la tercera trobada entre les dues parts des que el Regne Unit activés el procés de sortida del club europeu. Durant el primer, que va tenir lloc a mitjans de juny, es van abordar únicament qüestions d'organització i logística.

Després de la segona reunió, al juliol, el cap negociador de la UE per al 'Brexit', Michel Barnier, va demanar al seu homòleg britànic, el ministre David Davis, més "claredat" en les seves línies vermelles per pactar els termes del divorci.

Així, des de Brussel·les s'assumeix que la ronda d'agost es perfila com "la ronda de l'aclariment", segons han expressat fonts comunitàries, que no obstant això veuen "improbable" que es donin "grans passos" per tancar la "gran bretxa" entre el punt en què es troben actualment les negociacions i el punt final.

Aquesta ronda arriba després que Londres hagi publicat una sèrie de documents amb la seva posició en diversos temes de les converses, com la frontera irlandesa i el paper del TUE després del Brexit. El Regne Unit també ha proposat mantenir una "unió duanera temporal" després de l'Brexit.

En tot cas, l'objectiu de les rondes en la primera fase de converses és avançar en matèria de drets ciutadans, factura de sortida i frontera de l'Ulster, els temes sobre els quals els Estats membres decidiran a l'octubre si s'han produït avenços suficients com per obrir la reflexió sobre la futura relació entre les dues parts.

contador