boris johnson parlamento

Els analistes comencen a fer les seves apostes de cara a les eleccions del Regne Unit del proper 12 desembre. Escenaris, possibles guanyadors... Es barregen diferents opcions però, per a Julius Baer, encara que els favorits siguin els conservadors, "un Parlament bloquejat segueix sent un risc considerable" després dels comicis britànics.

"Segons el que diuen les enquestes, una majoria conservadora és molt probable. El manifest socialista del Partit Laborista sembla massa radical com per estimular una recuperació. Un Parlament bloquejat segueix sent un risc considerable", assenyalen aquests experts.

El Partit Laborista i el Conservador han presentat durant els últims dies els seus manifestos de cara a aquestes eleccions. Abans de les eleccions de 2017, la presentació dels manifestos va ser el punt de partida per a la recuperació del Partit Laborista, cosa que va provocar la pèrdua d'escons per part dels conservadors. Aquesta vegada, l'agressiu manifest socialista dels laboristes qüestiona la repetició de tal cop, assenyala Julius Baer.

Aquests experts creuen que, tot i que una majoria conservadora segueix sent l'opció més probable, podrien estar inflant les expectatives d'aquest resultat. "La retirada del Partit del Brexit de les circumscripcions conservadores ajuda a aquests a defensar aquests escons, però difícilment els ajuda a guanyar-ne més. Per tant, un Parlament bloquejat segueix sent un risc considerable", insisteix la companyia.

ATENTS ALS PLANS FISCALS

Els plans fiscals de tots dos partits també mereixen una mirada més atenta, ja que prometen allunyar-se de l'austeritat fiscal. Les retallades d'impostos i la despesa pública de Boris Johnson fins al 2024 revelen un possible enfrontament amb el seu ministre d'Hisenda, Sajid Javid, que s'ha compromès a mantenir la disciplina fiscal.

No obstant això, malgrat que una victòria dels conservadors promet un Brexit ordenat per a finals de gener de 2020, un impuls fiscal podria compensar alguns dels vents en contra del creixement a causa de l'encara desconeguda relació comercial final entre el Regne Unit i la UE, cosa que donaria suport a una major recuperació de la lliura esterlina.

Els laboristes prometen un augment massiu de la despesa pública, i l'impuls al creixement podria veure frenat per la caiguda de les inversions, l'augment dels impostos i la nacionalització.

"El potencial impacte positiu de la postura més suau dels laboristes pel que fa al Brexit, amb un possible segon referèndum, difícilment resultaria en un creixement més fort, i la lliura esterlina podria veure més caigudes", conclouen aquests analistes.

Noticias relacionadas

contador