Tony Blair

L'exprimer ministre britànic Tony Blair ha dit que el Regne Unit està en un embolic perillós i que ni el seu propi partit, els laboristes, ni els conservadors del primer ministre Boris Johnson mereixen guanyar les eleccions del 12 de desembre, tres anys abans del previst davant l'estancament del Brexit.

El Regne Unit és incapaç de posar-se d'acord sobre com o fins i tot si abandonar la Unió Europea (UE). "Som un desastre". "La flotabilitat de l'economia mundial ens ha mantingut avançant fins ara, però si això falla, estarem en seriosos problemes", ha afirmat Blair aquest dilluns en un esdeveniment de Reuters Newsmaker.

"El problema amb les revolucions mai és com comencen sinó com acaben" i "el problema amb les revolucions és que sempre acaben malament". "La veritat és que el poble no està convençut que cap dels dos partits principals mereix guanyar aquestes eleccions", ha afegit.

Els comicis del 12 de desembre suposen una crua elecció entre un estat dirigit pels laboristes, que ofereix un segon referèndum sobre la sortida de la UE, i els conservadors, que volen "acabar amb el Brexit" a finals de gener. Blair, un oponent del Brexit, ha advocat per un segon referèndum sobre la decisió d'anar-se'n en dir que necessitaria ser seguit per una altra elecció general.

Johnson s'ha compromès a treure el Regne Unit de la UE abans del 31 de gener si guanya una majoria parlamentària i després negociar un acord integral amb el bloc que cobreixi el comerç i les relacions futures durant un període de transició que finalitzarà el proper desembre. No obstant això, Blair posa en dubte aquest calendari i diu que encara hi ha el risc que hi hagi Brexit en un any sense haver arribat a un acord amb el seu major soci comercial. "Aquesta negociació no té cap possibilitat de concloure durant aquest període de transició".

Blair, que va ser primer ministre laborista entre els anys 1997 i 2007, creu que els dos principals partits estan venent fantasies i que si les enquestes són correctes, el partit de Johnson probablement guanyaria amb una majoria.

Noticias relacionadas

contador