escocia independentista portada

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha rebutjat formalment la petició plantejada per la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, per celebrar un referèndum independentista i va argumentar que una nova consulta augmentaria l'"estancament polític".

Johnson, després de "prendre nota dels arguments" plantejats per Sturgeon el desembre per justificar un traspàs de competències al Parlament escocès, ha recordat que tant ella com el seu predecessor, Alex Salmond, van plantejar com "promesa personal" que la consulta de 2014 era " única en una generació ". Aquesta votació va concloure amb una majoria de la ciutadania recolzant la permanència del territori al Regne Unit, però Sturgeon va al·legar que el context general havia canviat amb l'imminent Brexit i va plantejar repetir la consulta el 2020.

Johnson ha assenyalat que seguirà cenyint-se a la "decisió democràtica" de la consulta secessionista de 2014. "Per aquest motiu, no puc acceptar cap petició per transferir competències que porti a nous referèndums independentistes", ha advertit el 'premier' a la seva carta.

Així, considera que "un altre referèndum independentista seguiria l'estancament polític que Escòcia ha vist durant l'última dècada, amb escoles, hospitals i ocupacions de nou oblidats per la campanya per dividir Regne Unit. Johnson ha advocat en canvi per "treballar junts" per aprofitar el "potencial" del conjunt del país.

STURGEON DENÚNCIA UN "BLOQUEIG" DE LA DEMOCRÀCIA

Sturgeon ha subratllat a Twitter que, malgrat el rebuig de Johnson i la "por" de Partit Conservador, "Escòcia té dret a triar". "Saben que quan ens donin l'oportunitat triarem la independència. Els 'tories' no tenen arguments a favor de la unió, així que intenten negar la democràcia", ha lamentat.

La ministra principal escocesa ha advertit que, com més intentin "bloquejar" el segon referèndum, "més demostraran que la unió de Westminster no és igual per a tots i encoratjar el suport a la independència".

Noticias relacionadas

contador