boris-johnson 20190619113810

El govern britànic tractarà d'estendre el període durant el qual el Parlament es manté tancat fins al voltant del 14 d'octubre, dues setmanes abans que es compleixi la data del Brexit, el 31 d'octubre. La lliura reacciona amb fortes caigudes (-1%) després de conèixer la notícia, ja que aquesta decisió s'interpreta com una estratègia de Boris Johnson per evitar que el Parlament faci descarrilar el seu pla sobre el Brexit.

La mesura, sobre la qual informa la BBC i The Guardian, limita el temps parlamentari del que disposen els legisladors que volen evitar que el primer ministre abandoni la UE sense acord de sortida.

"Això sembla un atac preventiu de Boris contra aquells que intenten bloquejar un Brexit sense acord", assenyala David Cheetham, director d'anàlisi d'XTB a Londres.

"No és la primera vegada que sentim parlar d'aquestes brutes tàctiques, però potser s'esperava que aquestes mesures antidemocràtiques no fossin necessàries ni utilitzades. (...) Les vacances d'estiu han acabat i la temporada de Brexit està a la volta de la cantonada. El proper parell de mesos promet estar ple de dramatisme, procediments parlamentaris avorrits i alguns girs inesperats", afirma Craig Erlam, expert d'Oanda.

L'oficina de Boris Johnson no ha fet cap comentari sobre aquestes informacions, segons informe Reuters. Aquesta notícia es coneix un dia després que els parlamentaris que s'oposen a un Brexit sense acord es reunissin per discutir les formes en què podrien utilitzar els procediments per obligar Johnson a buscar una pròrroga del Brexit.

BBC i The Guardian afegeixen que Johnson demanarà aquest mateix dimecres a la Reina Isabel que accepti la suspensió del Parlament.

"Si la reina aprova la seva petició, començarà un viatge més turbulent que mai i els polítics britànics no s'adonen d'això. Han convertit el Brexit en un circ", indica Naeem Aslam, responsable d'anàlisi de ThinkMarkets. "Si la reina ho aprova, la lliura caurà encara més", adverteix.

Les borses augmenten les caigudes després de conèixer la notícia. L'IBEX es deixa ara un 0,4% i el DAX i el CAC cedeixen un 0,6%, respectivament. El FTSE 100 es desmarca amb pujades del 0,3%.

Noticias relacionadas

contador