italie-croissance

Carlo Cotarelli no va presentar ni un sol candidat davant el Parlament aquest dimarts, no va ser capaç de reunir una dotzena de noms per formar el Govern tecnòcrata que li va encarregar Mattarella. O no va voler. La premsa italiana apunta que s'estan mantenint de nou negociacions entre el Moviment Cinc Estrelles, M5S, i la Lliga Nord per presentar un nou Executiu que eviti que Itàlia passi de nou per les urnes al juliol. Cotarelli i el president de la república van decidir esperar, a veure si la coalició 'anti-establishment' és capaç de proposar un altre candidat abans d'imposar un govern de transició.

Aquest dilluns, els mercats van aparèixer amb la notícia del veto de Mattarella a Paolo Savona, que va desencadenar la renúncia del candidat a primer ministre, Giuseppe Conte, i que només deixava lloc a unes noves eleccions. Tornava la incertesa a Itàlia amb l'encàrrec del president a Cotarelli. Des d'aquest escenari, dues opcions: l'exmembre del Fons Monetari Internacional (FMI) aconseguia el suport del Parlament per a un govern de transició i aprovava els pressupostos, o el país transalpí es veia forçat a repetir les votacions a l'estiu.

El Quirinale esperava Cotarelli dimarts perquè anunciés els noms que l'acompanyarien en aquest Executiu tecnòcrata. No obstant això, de la seva boca no va sortir ni un sol candidat. Hores més tard, mitjans nacionals com 'l Corriere della Sera o La Repubblica especulaven amb noves negociacions entre Di Maio i Salvini, que haurien retardat l'anunci. Potser aquest cop sí que ho aconseguiran.

Els analistes suggereixen tres possibles resultats per a aquestes converses. El primer és que decideixin donar suport a Cottarelli per retardar les eleccions i portar una mica d’estabilitat als mercats del país. El segon, arribar a un acord amb altres forces de centredreta per augmentar la seva influència al Parlament i pressionar més Mattarella. I el tercer, afegir un nou partit a la coalició: els ultradretans de Fratelli di Itàlia. Aquest últim, amb Giancarlo Giorgetti, una de les més reconegudes cares de la Lliga, com a primer ministre i Cottarelli com a ministre d'Economia.

Notícies que ofereixen una pilota d'oxigen per a l'euro, que remunta fins als 1,1550 dòlars després dels seus mínims de deu mesos. Una incertesa a Itàlia que ha propiciat grans vendes de la moneda comuna aquesta setmana, amb el rendiment del bo a 10 anys fregant el 3,20% i la prima de risc per sobre dels 290 punts, tot i que cau un 5% fins als 270 en aquestes primeres hores de la jornada.

Noticias relacionadas

contador