ep la ministra de hacienda maria jesus montero este martes en la rueda de prensa del consejo de
MARTA FERNÁNDEZ JARA/EUROPA PRESS - Archivo

La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha acordat amb els responsables d'Hisenda dels diferents governs regionals que es permeti que les empreses i treballadors autònoms afectats per la crisi del coronavirus sol·licitar l'ajornament del pagament de principal i interès a satisfer el que resta de 2020 dels préstecs concedits per un organisme dependent de les CCAA.

La titular d'Hisenda ha presidit aquest dimecres la segona reunió de coordinació per videoconferència amb les CCAA per coordinar la resposta econòmica a la situació d'emergència creada pel COVID-19. S'ha acordat adoptar mesures de flexibilització en procediments tributaris per als contribuents que es relacionen amb les Administracions Tributàries autonòmiques, en línia amb el paquet d'ajudes aprovat el passat 17 de març en el Consell de Ministres i que contempla, quant a la suspensió de terminis en l'àmbit tributari, un horitzó temporal a favor del contribuent.

Igualment, la ministra s'ha mostrat partidària de flexibilitzar les regles fiscals, encara que ha ressaltat la importància de prestar especial atenció al Període Mitjà de pagament (PMP) en l'àmbit de la salut per evitar qualsevol problemàtica en el flux comercial dels productes sanitaris.

El Govern reforçarà l'intercanvi d'informació amb les comunitats autònomes

Durant la reunió, Montero també ha avançat als consellers que el Govern reforçarà l'intercanvi d'informació amb les comunitats autònomes per tal de tenir dades precises sobre l'impacte pressupostari del Covid-19.

L'intercanvi d'informació més important s'inclourà pròximament en un Reial decret llei, que també contemplarà altres canvis normatius per al sector productiu, ha indicat el Ministeri en un comunicat.

La trobada també ha servit per abordar la distribució del Fons Social Extraordinari aprovat pel Govern, i dotat amb 300 milions d'euros, per reforçar les polítiques socials i d'atenció a famílies, especialment aquelles que es troben en una situació de major vulnerabilitat.

El fons es distribuirà segons criteris objectius i la població serà la variable principal, encara que es tenen en compte altres factors, com la dispersió o el percentatge de població de més de 65 anys. La major part serà per a Andalusia, amb 51,7 milions (el 17,25%), seguida de Catalunya, amb 45,5 milions (15,18%), Comunitat de Madrid, amb 38,7 (12,93%) i Comunitat Valenciana, amb 29,9 (10,00%).

L'objectiu d'aquest fons, juntament amb altres mesures com la possibilitat que els ajuntaments puguin destinar fins a 300 milions d'euros del superàvit de 2019 a finançar les despeses d'inversió a l'àrea de serveis socials i promoció social, és el de dotar de majors recursos en un moment en què l'emergència sanitària pot generar tensions de liquiditat.

115.887 MILIONS D'EUROS PER A CCAA EN 2020

En aquest sentit i en el marc d'aquest esforç perquè les CCAA comptin amb recursos, la ministra ha recordat que aquest dilluns les comunitats van rebre el primer pagament de l'actualització dels lliuraments a compte, per valor de 1.434 milions.

Igualment, ha indicat que els recursos que rebran enguany pel sistema de finançament autonòmic no s'estan veient perjudicats per l'impacte negatiu que el Covid-19 està tenint sobre l'economia. En concret, les comunitats autònomes rebran aquest any 115.887 milions d'euros, un 7,32% més que l'any anterior.

Finalment, Montero ha reiterat que el Govern està defensant davant les autoritats europees una proposta per flexibilitzar els fons europeus perquè les comunitats autònomes puguin utilitzar aquests recursos per destinar-los a l'àrea de salut amb l'objectiu de sufragar les necessitats de despesa derivades del coronavirus.

En aquest sentit, cerca avançar cap a una major intervenció de la UE que permeti més flexibilització dels fons i cristal·litzi en un ambiciós pla d'inversions públiques, fonamental per obrir un procés de reconstrucció en l'àmbit social i econòmic una vegada conclogui l'actual situació d'emergència.

contador