ep el presidente del gobierno en funciones pedro sanchez en la rueda de prensa posterior a la cumbre
FERNANDO.CALVO

Espanya afronta aquesta setmana la probable investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern enmig d'una tensió política màxima i del descontentament de la ciutadania, que no està en absolut d'acord amb els pactes aconseguits pel PSOE amb els partits independentistes, especialment amb Junts per Catalunya, per aconseguir seguir al poder.

El descontentament ciutadà ha quedat evidenciat a les manifestacions que han tingut lloc aquest cap de setmana per les capitals del país, especialment a Madrid, on milers de persones es van congregar diumenge per manifestar el seu malestar per l'amnistia pactada pel PSOE amb Junts. El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, va afirmar que "la cobdícia d'un ciutadà és el que ens ha portat fins aquí", fent referència a Pedro Sánchez. "L'independentisme, amb el 6% dels vots, n'ha tret més profit de mai. Els independentistes almenys van de cara, criden les coses pel seu nom. Sánchez, no. El seu únic programa és subestimar la intel·ligència dels espanyols".

Els mitjans internacionals es continuen fent ressò de la situació política a Espanya. Bloomberg publica que el que s'ha vist aquest diumenge és "l'últim capítol del drama polític d'Espanya que es va originar a les eleccions del juliol, quan el Partit Popular va guanyar la majoria dels escons al parlament, però no prou per formar un govern. Mentrestant, Sánchez ha de dependre del suport dels catalans, i la indignació ha esclatat pel seu acord amb un dels partits darrere de la declaració unilateral d'independència de la regió el 2017”.

Afirma Bloomberg que el 9 de novembre passat, Sánchez va enfurir l'oposició i va rebre crítiques de la judicatura quan el seu partit socialista va anunciar un acord amb Junts per Catalunya per presentar una llei d'amnistia que beneficiarà centenars d'activistes independentistes que enfronten càrrecs per participació en l'intent de secessió.

Entre els possibles beneficiaris de la llei hi ha funcionaris de nivell mitjà i alt del govern català en aquell moment, directors d'escoles, alcaldes de petites localitats i altres. "Però el principal beneficiari en serà l'expresident català Carles Puigdemont, que ha estat a l'exili autoimposat a Bèlgica des de l'intent de secessió fallit", explica Bloombergfgdse.

El Govern va estimar que 80.000 persones van assistir a l'esdeveniment a Madrid i també hi va haver manifestacions a Barcelona, Sevilla, Bilbao i València.

Pedro Sánchez té fins al proper 24 de novembre per ser investit. Tot i que la data final per a la repetició d'eleccions és el 27 de novembre, qualsevol investidura s'ha de celebrar 24 hores abans i ha de tenir 48 hores de possible debat, és a dir, tres dies previs en total.

Noticias relacionadas

contador