erdogan-election-istanbul-nouveau-vote-opposition-imamoglu

El candidat del Partit Republicà del Poble (CHP), Ekrem Imamoglu, ha estat de nou el guanyador de les eleccions municipals a Istanbul, repetides aquest diumenge després de ser anul·lada la votació per a la ciutat en els comicis municipals del passat 31 de març, quan ja es va imposar Imamoglu, encara que per un marge menor. La victòria de Imamoglu suposa un revés polític per al president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Segons les dades difoses pel diari oficialista Daily Sabah a la seva pàgina web, Imamoglu ha guanyat les eleccions amb un 54,03% de vots enfront del 45,09% de l'exprimer ministre Binali Yildirim, del Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) d'Erdogan.

"Heu protegit la nostra centenària tradició democràtica. Gràcies, veïns", ha afirmat Imamoglu en roda de premsa després de conèixer els resultats dels comicis. En particular ha destacat el treball de campanya i el dels interventors, "herois de la democràcia".

Així, Imamoglu ha reivindicat un "nou començament" per a Istanbul que deixa enrere l-"extravagància, arrogància, malbaratament i marginalització". "Turquia ha guanyat aquestes eleccions, no un sol partit. Ho veureu amb el temps. No us marginaré més (...). Aquesta és la tasca més honrosa de tota la meva vida", ha apuntat.

Imamoglu ha expressat, a més, la seva intenció de reunir-se com més aviat millor amb el president Erdogan. "Em dirigeixo a vostè, cap de l'Estat, president Erdogan. Estic a punt per col·laborar en harmonia amb vostè en les qüestions urgents que necessita Istanbul com ara la seguretat davant de terratrèmols, la construcció del metro, els refugiats i altres", ha enumerat.

Yildirim, per la seva banda, ha comparegut per felicitar Imamoglu per la seva victòria: "El felicito i li desitjo èxit. Tindrà la meva col·laboració en la tasca que emprengui en benefici de la gent d'Istanbul", ha afirmat.

"Com ja vaig dir al matí, les eleccions són sinònim de democràcia. Aquestes eleccions han demostrat que la democràcia funciona perfectament a Turquia", ha reblat.

La victòria d-Imamoglu suposa una sorpresa política, ja que posa fi a 25 anys seguits de governs municipals de l'AKP i es constitueix així en la principal veu de l'oposició i del sector polític laic turc davant una influència de l'AKP que semblava incontestable durant els darrers anys.

Les eleccions es van repetir a petició del propi govern d'Erdogan i la incertesa generada per aquesta situació ha penalitzat alguns valors especialment exposats al país. Molt atents a la reacció de BBVA a aquesta notícia, ja que el banc té a Turquia un dels seus principals mercats.

Noticias relacionadas

contador