ep la ministra de justicia pilar llop a 20 de julio de 2022 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press

Els funcionaris de Justícia han començat aquest dilluns una vaga indefinida que ha suspès més de 500.000 judicis i ha paralitzat més de 30 milions de actuacions judicials, després del fracàs del pacte amb el Ministeri de Justícia que dirigeix Pilar Llop sobre els serveis mínims. El Ministeri sí va arribar a un acord amb jutges i fiscals per a les pujades salarials fa una setmana, ha anunciat en un comunicat Comissions Obreres (CO).

Els funcionaris exigeixen que es compleixin quatre punts, entre els quals s'inclou una pujada salarial d'entre 430 i 350 euros en funció dels cossos, i la negociació del contingut de la Llei d'eficiència organitzativa (LOEO), que implantava una nova organització judicial. A més, reivindiquen la implantació de la carrera professional i la reducció dels grups de població a un de sol.

D'altra banda, denuncien que el Ministeri de Justícia no ha intentat solucionar el conflicte, ja que "no ha convocat el comitè de vaga ni ha presentat cap proposta econòmica" des del 24 d'abril passat. Els funcionaris de Justícia han convocat en aquest temps aturades parcials de tres hores del 17 al 25 d'abril, i jornades completes de vaga el 19 d'abril i els dies 4, 9, 10, 11, 16, 17 i 18 de maig.

Es preveu un seguiment sostingut de la vaga del 85% de les plantilles, cosa que podria generar "un col·lapse absolut" a l'Administració de Justícia. La plantilla destaca que el ministeri està "donant un tracte discriminatori i classista al 93% del personal que constituïm els cossos generals i especials", amb què no ha negociat les pujades salarials que sí que ha pactat amb lletrats, jutges i fiscals.

CO assenyala que, en cas de no produir-se la convocatòria al comitè de vaga per començar les negociacions, “els responsables del perjudici al servei públic i a la ciutadania i professionals” seran els ministeris de Justícia i Hisenda. La quantitat de funcionaris descontents arriba als 43.000, que lamenten que se segueixi "ningunejant" la majoria del personal de l'Administració, al contrari que "el col·lectiu privilegiat" que representen magistrats, jutges, fiscals i lletrats. Els funcionaris han recordat que amb aquests últims sí que s'ha negociat i arribat a acords, per la qual cosa titllen de "classista" el Govern.

contador