ep fachada del tribunal constitucional 20211103132404
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

El Tribunal Constitucional ha paralitzat la tramitació al Senat de la reforma que busca aprovar el Govern per renovar la composició de l'alt tribunal.

En una votació que s'ha saldat amb un resultat molt ajustat de 6 vots a favor i 5 en contra, el TC ha suspès de manera urgent la tramitació parlamentària, que es troba al Senat després de la seva aprovació al Congrés la setmana passada, de dues esmenes per modificar el sistema d'elecció i l'arribada dels candidats al TC nomenats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

D'aquesta manera, el TC admet les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel Partit Popular al seu recurs. A més, es tracta d'una decisió inèdita des que va entrar en vigor la Constitució, ja que el TC mai no havia suspès de manera urgent un debat parlamentari a les Corts Generals.

Tota aquesta polèmica sorgeix perquè el TC espera des del juny la renovació de quatre dels seus magistrats (d'un total de 12), dos dels quals han de ser nomenats pel Govern i dos més pel CGPJ, la renovació del qual també està bloquejada per la manca d'acord de PP i PSOE.

El Govern busca una solució per nomenar els dos jutges que li corresponen sense haver d'esperar el nomenament dels dos jutges que ha de nomenar el CGPJ, però de moment el seu darrer intent ha quedat paralitzat.

De moment, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha anunciat aquest dilluns que la Cambra acatarà la decisió del Tribunal Constitucional. Per part seva, el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha assegurat que el Govern acatarà la decisió del TC, però no comparteix "ni l'insòlit procediment seguit" ni tampoc el fons de la decisió" mai abans vist a les Corts Generals".

contador