ep cierra el museo britanico por el coronavirus en reino unido que registra ya 67 fallecidos
MICHAEL KAPPELER/DPA - Archivo

Després de la dimissió de Boris Johnson, el proper primer ministre del Regne Unit haurà de lidiar amb una sèrie de desafiaments que enfronta actualment l'economia britànica. I entre ells hi ha la possibilitat que el país experimenti una recessió tècnica.

"Encara que projectem que l'economia britànica creixi un 3,2% el 2022, això reflecteix gairebé completament els efectes base i esperem que el Regne Unit experimenti una recessió tècnica a la segona meitat d'aquest any", afirmen a S&P Global Ratings, que també pronostiquen que la inflació del Regne Unit registrarà una mitjana del 8,7% el 2022, un màxim de diversos anys, cosa que "deprimeix considerablement el poder adquisitiu de les llars".

I atesa la contracció inflacionària, l'enduriment de la política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE) i el final a la vista del conflicte entre Rússia i Ucraïna, “projectem un creixement de l'1% per al Regne Unit per al 2023, la taxa més baixa entre els països del G-7".

A més, veuen probable que la incertesa sobre la durada i el resultat del conflicte a Ucraïna "afecti negativament les inversions, així com l'exercici de les exportacions a través d'efectes secundaris en les perspectives de creixement de la UE, el principal soci comercial de Regne Unit".

Tot i això, S&P Global Ratings destaca que, segons la seva opinió, més enllà de la volatilitat política immediata, el Regne Unit "continua beneficiant-se d'entorns institucionals sòlids i una política monetària creïble". El BoE es troba en un cicle d'ajust de tipus i esperen que la inflació es controli gradualment a mitjans del 2024.

"Malgrat l'afebliment de les perspectives macroeconòmiques, les finances públiques s'han anat estabilitzant en general, i es preveu que el deute net del govern general caigui al 94% del PIB per al 2025, des del 96% fins al 2021. No obstant això, a mitjà termini, les qualificacions podrien veure's pressionades si el creixement econòmic és significativament més feble del que anticipem, cosa que representa un desafiament per a la consolidació fiscal", afegeix l'agència.

Pel que fa al terreny polític, considera que el procés de successió actualment "continua sent incert". A la llum de la considerable majoria parlamentària del partit, creuen que la renúncia del primer ministre no desencadenarà eleccions anticipades per elles mateixes. "La nostra expectativa d'escenari base continua sent que no es duran a terme eleccions generals abans del 2024. Tot i això, la probabilitat d'una elecció anticipada segueix augmentant".

Comenten que un nou govern pot intentar reparar les relacions amb la UE i adoptar un enfocament més conciliador en les relacions comercials, incloent-hi el protocol d'Irlanda del Nord. "No obstant, atesa la varietat de punts de vista dins del Partit Conservador, aquest resultat està lluny d'estar garantit".

Noticias relacionadas

contador