ep pedro sanchez interviene en el decimo aniversario de eldiarioes
ROBER SOLSONA - EUROPA PRESS

El PSOE guanyaria unes eleccions generals si se celebressin aquest mes, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Així ho recull el baròmetre del mes d'octubre de l'organisme presidit per José Félix Tezanos, que reflecteix una estimació de vot del 32,7% per al partit de Pedro Sánchez, que avançaria en 4 punts el Partit Popular (PP), que perd una mica més d'un punt respecte al juliol i se situa al 28,7%.

D'acord amb les dades del CIS, l'avantatge entre socialistes i populars s'ha quadruplicat a l'últim mes, ja que el baròmetre del setembre amb prou feines atorgava una diferència de menys d'un punt als dos partits. Des del darrer baròmetre, el PSOE ha passat d'obtenir el 29,2% dels vots al 32,7% d'aquest mes, quatre punts per sobre dels seus resultats en els comicis del 2019, mentre que el PP només suma dues dècimes respecte a setembre.

Destaca també la retallada de punt i mig que pateix Vox, que passa del 10,3% d'estimació de vot fa un mes al 8,8% que li atorga el baròmetre d'octubre. Unides Podem, per la seva banda, perd una dècima i es manté al nivell del 12,7%. Ciutadans pateix la mateixa retallada que el partit morat i se situa al 2,7% d'intenció de vot.

Aquest baròmetre arriba a la prèvia de la compareixença de Sánchez al Senat, on tornarà a debatre amb Alberto Núñez Feijóo després de l'intens cara a cara que es va produir el 6 de setembre passat amb motiu de les mesures per fer front a la crisi energètica. En aquest cas, Sánchez va decidir a la setmana passada comparèixer a petició pròpia a la Cambra Alta per informar sobre l'abast de les mesures econòmiques i fiscals adoptades pel Govern.

El treball de camp realitzat pel CIS va finalitzar divendres passat i va coincidir amb la presentació del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat, que encara ha de rebre vist i plau parlamentari, així com amb l'acostament entre els dos principals partits nacionals per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de la dimissió de Lesmes i les mesures fiscals anunciades per l'Executiu de coalició, entre les quals hi ha "l'impost als rics" i la reducció de l'IRPF per a les rendes baixes.

contador