ep el lehendakari inigo urkullu ha presidido la reunion de los partidos politicos en lehendakaritza
ARRAZOLA / MIKEL ARRAZOLA

El PNB ha tornat a guanyar les eleccions al Parlament basc i ha consolidat la seva tendència ascendent, obtenint 31 escons, 2 més que als anteriors comicis, amb el 99% dels vots escrutats.

El PNB passaria de 28 a 30 escons, EH Bildu es manté com a segona força amb 21 parlamentaris, una pujada de quatre parlamentaris, el PSE-EE passa a ser tercera força amb 10 parlamentaris.

Elkarrekin Podemos-IU es desploma, i perd sis representants, caient a 6 parlamentaris des dels 11 actuals. També cau PP+Cs, que passa de 9 a 6.

Per províncies, a Àlaba el PNB passaria de 8 a 9 o 10 escons, Bildu de 5 a 6, el PSE de 3 a 4 o 5, Podem de 4 a 3, el PP dels 5 que tenia a 2 o 3 en coalició amb Ciutadans i Vox podria obtenir el seu únic escó en aquesta província.

L'enfonsament de la participació ha estat el gran protagonista de la jornada electoral basca, amb un 52,8%, el mínim històric de tots els comicis autonòmics celebrats fins ara a Euskadi. La participació ha baixat als tres territoris bascos, encara que la baixada ha estat més marcada a Àlaba, amb un descens de nou punts.

El candidat del PNB a Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha afirmat aquest diumenge que es posarà "a treballar" immediatament per superar la crisi, oferir "certeses" i dialogar "amb la voluntat d'arribar a acords" que conjuminin i posin, "de nou, Euskadi dempeus". A més, ha assegurat que aquesta tasca "necessita totes les mans" perquè cal "atendre aquells que s'ho estan passant més malament, per no deixar ningú enrere", informa Europa Press.

Noticias relacionadas

contador