• El portaveu del partit basc al Congrés, Aitor Esteban, ha confirmat el 'sí' a Sánchez durant la seva compareixença en el debat de la moció
ep aitor esteban durantemocioncensurarajoy
EUROPA PRESS

Pedro Sánchez s'acosta a la Moncloa. El PNB votarà 'Sí' a la moció de censura del PSOE. El partit basc ha traslladat al president del Govern, Mariano Rajoy, que finalment donarà suport al líder socialista, segons ha avançat TVE. Més tard, el portaveu del partit basc ha confirmat de manera implícita durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats que donaran suport a la moció.

  • 11.753,30
  • -0,21%

Estava previst que el portaveu al Congrés dels Diputats del partit basc, Aitor Esteban, anunciés el sentit del seu vot durant la seva intervenció a la cambra. A hores d'ara encara s'està celebrant el debat sobre la moció, durant el qual els diferents partits estan anunciant públicament si donaran suport o no al secretari general del PSOE.

No obstant això, la notícia sobre la decisió final del PNB s'ha fet pública abans a través de diferents mitjans de comunicació. Tal com va informar el propi partit ahir, el seu òrgan executiu (EBB) decidia aquest mateix dijous "el sentit del seu vot" després d'escoltar al Congrés a Pedro Sánchez.

Una decisió que ha confirmat Aitor Esteban, portaveu del PNB, durant el seu torn durant el debat de la moció de censura a la cambra baixa. "El nostre vot negatiu no suposaria una major estabilitat", ha defensat el parlamentari, confirmant així de manera implícita el 'Sí' que l'òrgan executiu del seu partit (EBB) ha decidit donar a Pedro Sánchez.

MANTENIR ELS PGE APROVATS

El líder socialista ha assegurat aquest matí durant la seva compareixença al Congrés que, en cas de tirar endavant la moció de censura i, en conseqüència, convertir-se en president del Govern, mantindrà els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2018 que es van aprovar a la cambra baixa la setmana passada. Aquesta era una de les claus per rebre el vot afirmatiu del PNB, ja que el suport del grup basc va ser necessari la setmana passada per tirar endavant els comptes públics.

Sánchez ja comptava amb els vots d’Units Podem, el tercer partit amb més parlamentaris al Congrés dels Diputats. Però no eren suficients per assolir la majoria absoluta necessària (176 vots, la meitat de la Cambra Baixa més un). No obstant això, el panorama ha canviat aquest dijous.

D'una banda, el PNB ha donat el seu vot a favor. Però no només ells, ja que el PDeCAT també ha confirmat el seu suport a la moció del PSOE, tal com ha confirmat el seu portaveu al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano. Segons afirmava Bloomberg ahir, l'únic escenari en què el PNB podria córrer el risc de no donar suport a la moció de censura socialista seria que els independentistes catalans també retrocedissin a l'últim moment, cosa que no ha succeït.

Després de conèixer la notícia, l'IBEX 35 (principal índex de la borsa espanyola) ha aprofundit les seves caigudes. Al tancament de la sessió, ha perdut un 1,05%, fins a situar-se als 9.465 punts.

Noticias relacionadas

contador