ahorrar-con-la-calefaccion

Fins al 31 de desembre de 2023. És la data fins a la qual estarà vigent la limitació de la pujada del gas al 5% a la tarifa regulada després de la pròrroga aprovada pel Govern en el context del Pla Més Seguretat Energètica aprovat la setmana passada. Fins ara, estava previst que la mesura s'apliqués fins a l'últim trimestre d'aquest any.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha donat els detalls de les noves mesures que s'engegaran per pal·liar l'impacte dels preus de l'energia i que ja avançava el president del Govern, Pedro Sánchez, fa uns dies. El paquet de 73 mesures compta amb una dotació propera als 3.000 milions d'euros que seran finançats pels pressupostos generals de l'Estat (PGE).

En concret, es planteja crear una nova Tarifa d'Últim Recurs (TUR) destinada a les comunitats de veïns que tinguin gas natural. Estarà vigent també durant tot el 2023 i es calcula que permetrà que a prop d'1,7 milions de llars amb calderes comunitàries puguin reduir el cost de la calefacció un 50%.

"Ens sembla important incentivar i facilitar l'estalvi en consum energètic a les comunitats de propietaris. Per això calculem el consum mitjà durant els darrers cinc anys, i al 70% del consum li apliquem un descompte del 30%", ha explicat Ribera a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Per acollir-se a aquesta nova tarifa veïnal, les comunitats hauran de complir dues condicions: instal·lar comptadors individualitzats abans del proper hivern i revisar el funcionament de la caldera.

A la resta de mesures que s'inclouen en aquest darrer paquet hi ha l'ampliació del bo social per a famílies incrementant un 15% la quantitat d'energia amb dret a descompte. Beneficiarà 1,3 milions de llars.

Es crea una nova categoria temporal de consumidors elèctrics amb dret a un descompte a les seves factures. S'inclouran a les llars que tinguin ingressos inferiors a dues vegades l'Iprem (16.212,56 euros anuals). Amb aquest punt, 1,5 milions de llars es podran acollir al nou bo de justícia energètica, amb rebaixes del 40% a la factura de la llum.

Alhora, pugen els descomptes del bo social: els consumidors vulnerables passen del 60% al 65% i els més severs del 70% al 80%. Així mateix, s'incrementa fins a final de 2023, de manera que l'ajuda arribarà des de la forquilla de 35 euros a 350 euros a l'any fins a 40 euros a 375 euros.

A més, a partir d'ara, les factures de llum i gas de llars i pimes hauran d'incloure informació del consum mitjà al districte i consells per estalviar. També es limitarà al 5% la penalització que pot imposar una comercialitzadora de gas per trencar el contracte abans de temps.

D'altra banda, es donarà un impuls de les renovables amb la simplificació de la tramitació de les instal·lacions augmentant a 500kW el màxim de mida de plantes exemptes d'autorització i l'ampliació a 1 quilòmetre la distància mínima entre el punt de generació d'energia al lloc de consum.

A més, amb l'objectiu de frenar el malbaratament lumínic en enllumenat, els requisits mínims d'eficiència augmenten un 119% per a enllumenat funcional i un 163% per a enllumenat ambiental i es permetrà una reducció del consum del 39% i 67% en funció del nivell de il·luminació.

Ribera no ha descartat que l'Executiu pugui aprovar més mesures per combatre la crisi energètica actual. S'estudiarà “en funció de com evolucionin les circumstàncies”, ha dit.

Noticias relacionadas

contador