• Els avals poden arribar al 90% i està permès subsidiar interessos
ep amp- coronavirus- sanchez llama a implantar plenamente la ley de dependencia y la educacion a
Pool

El Govern ha limitat al màxim les mesures d'ajuda a les empreses en aquest escenari de confinament pel coronavirus i es continua negant a concedir-los ajudes fiscals tot i el clam de pimes i autònoms. Però encara hi ha més: la Comissió Europea permet als països donar subvencions directes de fins a 800.000 euros a les companyies afectades per la crisi, però Pedro Sánchez ni es planteja posar en marxa un mecanisme d'aquest tipus.

La Comissió Europea va emetre una comunicació el passat 19 de març titulada "Marc temporal per a les mesures d'ajuda d'Estat per donar suport a l'economia en l'actual brot de COVID-19", a la qual ha tingut accés Bolsamanía. Aquesta comunicació estableix que Brussel·les obre la mà, i permetrà que es concedeixin una sèrie d'ajudes públiques prohibides per la normativa comunitària, donada l'excepcionalitat de la situació actual i el seu greu impacte en les economies dels països membres.

Entre aquestes mesures permeses, el punt 3.1 inclou "ajudes en forma de subvencions directes, avançaments retornables o avantatges fiscals". "Més enllà de les possibilitats actuals (...), unes quantitats d'ajuda limitades i temporals a empreses que es trobin davant una sobtada escassetat o fins i tot falta de liquiditat poden suposar una solució apropiada, necessària i dirigida a objectius concrets durant les circumstàncies actuals", sosté la Comissió.

Per permetre aquestes ajudes d'Estat, han de complir una sèrie de condicions:

"a. Que l'ajuda no excedeixi 800.000 euros per empresa en la forma de subvencions directes, avançaments retornables i avantatges fiscals o de pagaments. Totes les quantitats han de ser brutes, és a dir, abans de qualsevol deducció fiscal;

b. Que l'ajuda es concedeixi sobre la base d'un programa amb un pressupost estimat;

c. Que l'ajuda es concedeixi a empreses que no es trobaven en dificultats [en mora o en concurs] a 31 de desembre de 2019, es pot concedir a empreses que no tenien dificultats però que les afrontin ara a conseqüència del brot de COVD-19;

d. Que l'ajuda es concedeixi abans del 31 de desembre de 2020."

No obstant això, l'Executiu de Pedro Sánchez ni tan sols s'ha plantejat les subvencions i es nega en rodó a concedir ajudes fiscals més enllà de la moratòria de sis mesos per fer front als deutes amb Hisenda, malgrat que les associacions d'empresaris i autònoms consideren que seria una via molt més eficaç per proveir de liquiditat a les empreses i per ajudar-los a mantenir la seva activitat, en comptes d'haver de tancar temporalment. De fet, unes quantes autonomies han pres mesures pel seu compte davant la passivitat del Govern.

AVALS FINS AL 90% I SUBSIDI D'INTERESSOS

Com ha denunciat Bolsamanía, l'Executiu ha imposat grans límits a les mesures d'ajuda que ha posat en marxa. Així, ha limitat tant les exempcions a la Seguretat Social com els avals estatals a les empreses que tanquin la seva activitat (i ha reduït l'import de l'atur per als treballadors afectats amb fills, segons El Confidencial).

Sánchez pretenia limitar els avals al 50% de l'import del crèdit, encara que finalment va arribar al 80% a causa de la pressió europea i a les negres perspectives de l'economia. Això sí, pot rebaixar aquest percentatge per als 80.000 milions que falten i, per si no fos prou, la mesura trigarà fins a 10 dies a posar-se en marxa.

Precisament, el document de Brussel·les també parla dels avals: permet que aquests cobreixin fins al 90% de la quantitat dels préstecs, o bé el 35% si s'estableix que les primeres pèrdues per morositat les assumeixi l'Estat i només després les entitats financeres. I dóna flexibilitat als Estats per modular la garantia en funció de la durada dels préstecs, i fins i tot per a fixar els tipus d'interès (aquí s'ha deixat a l'antull de cada banc).

També permet una altra mesura que no s'ha plantejat aquí: la subsidiació d'interessos dels préstecs ja concedits, és a dir, que l'Estat es faci càrrec del pagament d'interessos que hagin d'afrontar les empreses, per alleujar la pressió.

Noticias relacionadas

contador