ep el presidente del gobierno pedro sanchez a su llegada para ofrecer la ultima rueda de prensa
Jesús Hellín - Europa Press

El Consell de Ministres tornarà a reunir-se aquest dimarts després d'un recés estival que ha estat marcat per la pandèmia del coronavirus i la seva incidència en forma de rebrots a nombrosos llocs d'Espanya.

Així doncs, els ministres tornaran a trobar-se per primer cop des de la seva última reunió del 4 d'agost, al final de la qual va comparèixer el president del Govern, Pedro Sánchez, per fer balanç d'uns mesos marcats pels efectes de la pandèmia del coronavirus i els estralls econòmics que ha causat.

El nou curs polític també estarà marcat per la pandèmia després dels rebrots sorgits arreu del país i per la seva incidència en múltiples aspectes del dia a dia dels ciutadans, sent el més pròxim en el temps el començament del curs escolar, un assumpte que el Govern abordarà amb les comunitats autònomes en una reunió prevista per a aquest dijous.

El Govern també haurà de preparar el pla econòmic en base al qual canalitzarà els prop de 140.000 milions d'euros que Espanya rebrà del fons de recuperació econòmica de la UE, dels quals 72.700 milions seran en ajudes directes i la resta en forma de crèdit.

Un altre front de batalla que té al davant l'Executiu és l'entesa amb els ajuntaments després de l'acord subscrit entre el Ministeri d'Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

SITUACIÓ DE DON JOAN CARLES

L'Executiu tampoc no podrà ser aliè a l'horitzó judicial de Joan Carles I, amb les declaracions els dies 7 i 8 de setembre de Corinna Larsen, el comissari jubilat José Manuel Villarejo i l'expresident de Telefónica Juan Villalonga, una qüestió que despertat friccions entre els socis de coalició: Podem ha aprofitat per suggerir la pertinència d'obrir un debat sobre el model d'Estat, mentre que el PSOE ha advocat per separar el llegat del rei emèrit de l'acció de la justícia.

També en clau judicial, el Govern estarà pendent del rumb de la investigació oberta sobre les finances de Podemos després de la imputació de la formació liderada per Pablo Iglesias.

El curs polític comença amb la renovació de la cúpula del PP, principal partit de l'oposició, després de la destitució de Cayetana Álvarez com a portaveu al Congrés dels Diputats, un moviment que el Govern espera que serveixi per a afavorir el diàleg i l'entesa amb la formació que lidera Pablo Casado en assumptes com els pressupostos i la renovació del CGPJ.

No obstant això, el primer repte al qual s'enfrontarà el Govern en aquesta ‘rentrée’ és la moció de censura plantejada per Vox, un moviment de la formació liderada per Santiago Abascal abocat previsiblement al fracàs en no comptar amb els suports suficients per tirar endavant.

Noticias relacionadas

contador