• Zaplana va ser president de la Comunitat Valenciana entre 1995 i 2002, així com ministre de Treball en el govern de José María Aznar
ep eduardo zaplanaimagenarchivo 20180522101602
EUROPA PRESS

Eduardo Zaplana, exministre de Treball i Afers Socials en el govern de José María Aznar, va poder haver aconseguit al voltant de 10 milions d'euros amb comissions il·legals segons informa Cadena SER citant fonts de la investigació. Aquestes comissions il·lícites provenien suposadament d'adjudicacions milionàries tant en les ITV de la Comunitat Valenciana com en el pla eòlic d'aquesta regió, que ell mateix va dur a terme com a president de la comunitat (càrrec que va exercir entre els anys 1995 i 2002).

Aquests diners serien els que ha intentat bloquejar i incrementar durant els últims anys des de paradisos fiscals, segons sospita la justícia. I és que Zaplana ha estat detingut aquest dimarts per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, un altre de delicte fiscal de desviament de fons i malversació de cabals públics.

La detenció ha tingut lloc a la sortida del seu domicili a València per part de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO), en el marc de l''operació Erial'. En aquesta també han estat detingudes set persones més acusades dels mateixos delictes, com l'empresari Vicente Cotino, segons Europa Press.

Zaplana, després d'un registre de gairebé cinc hores a casa, ha abandonat l'habitatge ubicada al centre de València detingut en un cotxe conduït per agents de la UCO. Va presidir la Comunitat Valenciana entre 1995 i 2002, any en què va deixar el càrrec després de la trucada de José María Aznar perquè s'encarregués del Ministeri de Treball i Afers Socials. Va romandre en aquest lloc fins a l’abril de 2004, moment en què va passar a ser portaveu del PP al Congrés. Quatre anys després, el 2008, va abandonar la política per dedicar-se a negocis privats.

'OPERACIÓ LEZO' I 'CAS GÜRTEL'

El nom d'Eduardo Zaplana ja va aparèixer vinculat a converses gravades a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González durant l’'operació Lezo', que investiga la presumpta corrupció del Canal d'Isabel II.

En el marc d'aquesta causa, el que va ser el seu primer instructor, el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, ha acusat l'exministre del PP pels seus suposats tractes amb González. En concret, segons la investigació González va planejar adquirir amb Zaplana el 50% d'una societat a Uruguai a través d'un advocat d'aquell país, amb l'objectiu de fer-la servir per blanquejar els fons que l'expresident madrileny va obtenir a través de suposades comissions il·legals. Tot i que el pla no va arribar a materialitzar-se i Zaplana no va ser imputat.

Així mateix, s'ha vist implicat en la trama Gürtel. De fet, l'expresident valencià Francisco Camps el va apuntar com la persona que va introduir les empreses de Francisco Correa a la Comunitat Valenciana. En conèixer aquesta acusació, Zaplana va ironitzar sobre això, dient que "seria l'única cosa en el que -Camps- hauria seguit els meus directrius".

TELEFÒNICA SUSPÈN LA RELACIÓ LABORAL...

Una de les reaccions a la notícia de la detenció de Zaplana ha estat la suspensió amb caràcter immediat per part de Telefónica de la relació laboral amb l'exministre, segons han informat fonts de la companyia a Bolsamanía.

Fonts de Telefónica han informat a Bolsamanía aquest matí que no s'havia dit res respecte a Eduardo Zaplana perquè "estaven pendents que es definís el seu estatus en la companyia". Finalment, Telefónica ha comunicat que "se suspèn amb caràcter immediat la seva relació laboral, a l'àrea d'afers públics, amb la companyia a l'espera de conèixer més detalls sobre la seva situació".

Telefónica va contractar Zaplana com a delegat per a Europa a l'abril del 2008, quan César Alierta estava al capdavant de la 'teleco'. Alierta també va nomenar l'exministre conseller de les filials Telefónica O2 Europa i Telefónica O2 República Txeca, una feina que el portava a viatjar habitualment a Brussel·les per tractar assumptes de regulació, recull El País.

...I EL PP EL SUSPÈN DE MILITÀNCIA

També un altre dels afectats per aquest assumpte ha estat el PP. Per això, Fernando Martínez Maíllo, coordinador general dels populars, ha anunciat que Gènova suspendrà de militància Eduardo Zaplana, junts amb tots els detinguts en la mateixa operació que siguin també afiliats del PP.

Segons ha dit, el Comitè de Drets i Garanties es reunirà aquest dimarts a la tarda per procedir a la suspensió cautelar de militància als arrestats, una decisió que es prendrà a instàncies del Partit Popular de la Comunitat Valenciana.

Noticias relacionadas

contador