bruselas aeropuerto explosion

Brussel·les ha estat sacsejada aquest dimarts per diverses explosions a l’aeroport i al metro de la ciutat, al barri on hi ha les institucions europees. Els atacs han deixat desenes de morts i de ferits. Les autoritats han decidit evacuar l'aeroport després de les detonacions a la terminal de sortides, tancar el suburbà i decretar el màxim nivell d'alerta antiterrorista.

Les primeres especulacions apunten que les explosions a l'aeroport de Zaventem s’han produït al mostrador d’American Airlines. Les autoritats han decidit desviar tots els vols i tancar l'espai aeri després dels fets. La primera de les explosions s'ha sentit, segons El Confidencial, al voltant de les 8.00 hores, i ha anat seguida d’una segona pocs segons després. Diverses ambulàncies s’han desplaçat als voltants de l'aeroport per atendre els ferits.

«Hi ha hagut una explosió a l'aeroport. El pla d'urgència s'ha activat», ha explicat el president de la regió de Brussel·les, Rudi Vervoort, a la cadena Bel RTL, que també recull la versió d'un testimoni dels fets: «Era a la fila per registrar-me i he sentit una explosió. He vist fum i he vist gent que corria cap a la sortida. Després, hi ha hagut una segona explosió molt més a prop meu», ha dit aquest testimoni, que ha explicat que «tothom se n'ha anat de l'aeroport amb pànic, la major part de les persones han deixat les maletes allà».

Belgocontrol ha informat que s'ha permès l'aterratge de les aeronaus que s’estaven esperant per prendre terra i s'han cancel·lat la resta d'aterratges i enlairaments programats a l’aeroport de la capital belga. A més, les autoritats belgues han decretat el tancament de l'estació de tren de l'aeroport, informa Europa Press.

XIFRES OFICIALS

El Govern belga ha confirmat que hi ha almenys 13 morts i una trentena de ferits, i que l’atemptat s’ha fet amb una maleta amb artefactes explosius al vestíbul. Tot apunta que es tracta d'una reacció contra les detencions jihadistes practicades la passada setmana, entre aquestes la del responsable dels atemptats de París, Salah Abdeslam.

Segons l'agència Belgian News, citada per Reuters, s'han sentit trets i crits en àrab en el moment en què s'han produït les explosions a l'aeroport. Per la seva banda, el diari Le Soir, en la seva edició digital, ha dit que, segons testimonis del lloc dels fets, s'han sentit trets al vestíbul de sortides de l'aeroport de Brussel·les, abans que una persona cridés alguna cosa en àrab i que es registressin dues explosions.

Per la seva banda, l'aeroport de Brussel·les ha dit en el seu compte de Twitter: «Hi ha hagut dues explosions a l'aeroport. L'edifici s’està evacuant. No vinguin a la zona de l'aeroport».

A les xarxes els internautes ja s'han començat a fer ressò dels atemptats, i circulen diverses imatges que mostren com ha quedat la terminal de l'aeroport després de les explosions i el que estava passant: finestres trencades, gent fugint i molt de fum.

EXPLOSIÓ AL METRO

I després de les explosions que s'han produït a l'aeroport de Brussel·les, n’hi ha hagut una altra, aquesta vegada al metro de Maalbeek (Brussel·les), el barri on es troben les institucions europees, segons ha informat l'agència Efe. Segons les primeres informacions, hi ha 10 morts i desenes de ferits i el suburbà ha estat tancat.

A més de la detonació de Maelbeek, se n'han produït dues més a les estacions de Schuman i Art-Loy. Després d'aquestes explosions, s'han tancat la totalitat de les línies del metro de Brussel·les durant tot el dia, i encara es desconeix quan es restablirà el trànsit de combois.

Els internautes també s'han fet ressò dels fets i han publicat diverses imatges de les explosions al metro.

contador