ep presentacionv planigualdadayuntamientogranada
Álex Cámara - Europa Press

La número dos del Govern, Carmen Calvo, rep aquest dijous al matí al Palau de la Moncloa el vicepresident del Govern català, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència i portaveu, Elsa Artadi, amb la voluntat d'avançar en la recerca d'una proposta política per a Catalunya dins de la Constitució, avancen a Europa Press fonts de l'Executiu. La reunió es produeix també pocs dies després de la presentació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

Aquesta trobada és la continuació de l'entrevista que el 20 de desembre van celebrar a Barcelona el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, que es van comprometre en un comunicat conjunt a buscar una "proposta política que compti amb un ampli suport en la societat catalana" i que es materialitzi des de "la seguretat jurídica".

Aquesta referència a la seguretat jurídica implica per al Govern espanyol el respecte a la Constitució, tot i que la referència expressa a la Carta Magna es va esborrar del text a petició del Govern català.

Durant aquesta reunió al Palau de Pedralbes, Sánchez i Torra van pactar una nova trobada entre representants del Govern i de la Generalitat, ja sense els presidents, per aquest mes de gener, que és la que es concretarà aquest dijous a la Moncloa entre Calvo, Aragonés i Artadi.

Encara que l'entrevista se celebrarà la setmana durant la qual el projecte de Pressupostos ha arribat al Congrés, des de l'Executiu s'assegura que la trobada no és per parlar dels comptes de Sánchez, sinó per avançar en l'acordat durant la declaració conjunta de Pedralbes.

La voluntat del Govern serà, doncs, emmarcar exclusivament el diàleg amb Aragonés i Artadi en el comunicat consensuat per Sánchez i Torra, però no estendre la conversa als 21 punts de negociació que el president va traslladar a Sánchez durant la seva entrevista de Barcelona.

REBUIG A LA MEDIACIÓ INTERNACIONAL

El mateix Sánchez va menysprear aquestes propostes de Torra durant la roda de premsa de balanç del seu Govern que va oferir el passat 28 de desembre. Entre aquestes propostes, hi ha la petició d'una mediació internacional per resoldre el conflicte a Catalunya amb l'independentisme que aspira a celebrar un referèndum pactat d'autodeterminació.

Segons Sánchez, tot el que se surti de l'esperit del comunicat conjunt de Pedralbes, que aposta per grans acords entre catalans dins de la llei i des del diàleg, són "monòlegs".

Segons el Govern català, la reunió amb Calvo haurà de servir per preparar una futura reunió entre representants dels dos executius que no serà una nova trobada entre presidents, sinó una reunió entre consellers, la vicepresidenta i algun altre ministre si és possible amb l'objectiu de donar "mètode i formalitat" al diàleg entre la Generalitat i el Govern.

Noticias relacionadas

contador