ep archivo   la vicepresidenta y ministra para la transicion ecologica y el reto demografico teresa
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

Deslligar el preu del gas de la factura de la llum. És l'"acord polític" que han aconseguit Espanya i Portugal amb la Comissió Europea, segons han anunciat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el ministre de Medi Ambient i Acció Climàtica de Portugal, José Duarte Cordeiro.

"Tenim un acord polític amb la Comissió Europea després de setmanes molt intenses de treball tècnic difícil", ha assenyalat Cordeiro. La intenció d'aquest acord és "implementar-lo immediatament", ha assegurat Ribera a la roda de premsa després de la reunió que han mantingut amb la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager.

Ribera, que ha qualificat la trobada com "enormement cordial, constructiva i intensa", ha destacat que es tracta d'"un instrument temporal, tal com demana la Comissió", que reforça la protecció dels consumidors i "redueix l'exposició a les turbulències del mercat elèctric i del preu del gas".

D'aquesta manera, el preu de referència del gas es fixarà al voltant de 40 euros/MWh i marcarà un preu mitjà de 50 euros/MWh. Actualment, el preu mitjà del MW/h està per sobre de 90 euros. L'acord tindrà una durada prevista d'un any.

El pacte es produeix després que al març el Consell Europeu aprovés una "excepció ibèrica" ​​perquè Espanya i Portugal poguessin impedir el contagi de la carestia del gas a la factura elèctrica.

contador