ep jose borrell ensesioncontrol
Europa Press

El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, Josep Borrell, ha admès aquest dimecres que va cometre "un error" en vendre accions d'Abengoa el desembre de 2015 i, encara que s'ha mantingut en el fet que no va disposar d'informació privilegiada, ha donat a entendre que no recorrerà la sanció de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) perquè, ara que és ministre, no sembli un conflicte d'interès.

Preguntat pel PP durant el ple del Congrés, ha reconegut que l'operació "no va ser adequada pel moment en què es va produir i per l'aparença d'irregularitat que va poder generar". "Va ser un error, una falta administrativa, segons la legislació espanyola i que no afecta les condicions d'idoneïtat per exercir la meva funció ministerial", ha afegit.

Borrell ha insistit que no va fer ús d'informació privilegiada, perquè si l'hagués tingut, no hauria perdut la pràctica totalitat de la seva inversió en Abengoa, i creu que així es reconeixeria si decidís portar l'assumpte als tribunals.

No obstant això, ha donat a entendre que no ho farà, amb l'argument que primer hauria de presentar un recurs d'alçada davant el Ministeri d'Economia i no li sembla "políticament correcte perquè pot ser presentat com un conflicte d'interessos" i, fos el que fos la resolució, "podria donar lloc a interpretacions políticament interessades".

Però ha recalcat que ho fa "per responsabilitat política", ja que segueix estant "en total desacord" amb la CNMV i insisteix que no va utilitzar informació privilegiada.

Borrell ha explicat al passadís del Congrés el que no li ha donat temps a dir en la seva resposta durant el ple de control al diputat del PP José Ramón García-Hernández, i és que comunicarà a la CNMV que no recorrerà "perquè ningú entendria un recurs" davant del mateix Govern del qual ell forma part.

Segons ha explicat, els seus assessors jurídics han arribat a la conclusió que no pot recórrer la sanció directament davant els tribunals, sense passar primer pel tràmit del recurs d'alçada davant del Ministeri d'Economia. "Políticament, que un ministre recorri davant d'un Govern del qual forma part pot donar lloc a moltes lectures", ha reconegut.

És més, està convençut que si acudís als tribunals aquests li donarien la raó. L'operació de venda, d'unes accions que formaven part d'una cartera d'un familiar, es va produir el novembre de 2015 i la CNMV va obrir una investigació el juliol de 2017, que ara ha finalitzat amb una sanció.

contador