biden promet 500 millions de doses supplementaires de vaccin pour les pays pauvres

El president dels EUA Joe Biden ha insistit que tant el seu govern com els seus aliats respondran amb decisió si Rússia continua envaint Ucraïna. Ho ha dit durant la trucada que ha mantingut aquest diumenge amb Volodimir Zelensky, president ucraïnès.

Els dos dirigents han expressat el seu suport als esforços diplomàtics, que començaran la setmana que ve amb el diàleg d'estabilitat estratègica bilateral, a l'OTAN a través del Consell OTAN-Rússia, i a l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, tal i com recull el comunicat emès per la Casa Blanca.

Així mateix, Biden ha insistit en el compromís dels EUA amb la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna, expressant també el seu suport a les mesures de foment de la confiança per rebaixar les tensions a Donbás i a la diplomàcia activa per avançar en l'aplicació dels Acords de Minsk, en suport del Format de Normandia.

Aquesta trucada arriba després de la conversa que va tenir el president dels Estats Units amb el seu homòleg rus, Vladimir Putin, de la qual es va transmetre cert optimisme pel que fa a que les converses diplomàtiques del gener podrien alleujar l'espiral de tensions.

"El president Biden va reiterar que el progrés substantiu en aquests diàlegs només pot passar en un ambient de desescalada i no d'escalada", va declarar la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki.

A Kíev, els líders es preocupen per les 60.000-90.000 tropes russes que s'han reunit al nord, est i sud. L'aliança de seguretat de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord ha estat fent els preparatius propis des de l'oest.

Noticias relacionadas

contador