ep el presidente de la junta de andalucia juanma moreno realiza una visita institucional al ceip
Álex Zea - Europa Press

Els 58 escons que ha obtingut el PP de Juanma Moreno a les eleccions andaluses d'aquest diumenge suposen el millor resultat històric que han aconseguit els populars en aquesta regió des de la restauració de la democràcia. Aquestes xifres, sumades als 14 diputats de Vox, evidencien el gir històric d'aquesta regió cap a la dreta, amb 72 diputats, enfront dels 37 escons de l'esquerra, fraccionats entre el PSOE, Por Andalucía i Adelante Andalucía. Una altra dada històrica d'aquest dilluns és la desaparició de Ciutadans.

En concret, amb el 99% dels vots escrutats, Juanma Moreno ha aconseguit per primera vegada per al PP una majoria absoluta a Andalusia, superant en 8 escons el millor resultat històric que els populars havien tingut en aquesta terra, l'any 2012, quan Javier Arenas va obtenir 50 diputats.

En percentatges, la suma del PP i Vox ha aconseguit més del 56,6% dels vots en aquestes eleccions, enfront del més del 36,3% que han obtingut la suma de les esquerres (PSOE, Por Andalucía i Adelante Andalucía). A les xifres històriques, mai abans la suma del centre dreta havia aconseguit un resultat similar quant a percentatge, ni tan sols el 2018, quan en van sumar el 50%.

Pel que fa a nombre d'escons, el PP s'acosta als 59 diputats que va obtenir el centre dreta a les eleccions del 2018, encara que en aquest cas fraccionats entre el PP, Ciutadans i Vox. No obstant, abans del 2018, mai abans el centre dreta havia aconseguit aquest resultat, i encara menys l'única candidatura popular. D'aquesta manera, malgrat que Ciutadans no ha obtingut finalment cap escó en aquestes eleccions, la suma dels 57 diputats del PP i els 14 escons de Vox s'evidencia que Andalusia continua girant a la dreta, encara més en aquests comicis. Tot i això, en aquesta ocasió, el PP no necessitarà la formació de Santiago Abascal per governar.

El retrocés electoral més important el pateix Cs, que amb el 3,2% dels sufragis es queda fora del Parlament andalús, on va aconseguir 21 diputats fa tres anys i mig per convertir-se en soci de govern del PP després d'aconseguir un suport del 18,3%. La formació que lidera Juan Marín es deixa més de mig milió de vots en relació amb els comicis del 2018 i suma a Andalusia una nova garrotada després de desaparèixer a la Comunitat de Madrid i quedar-se amb un sol escó a Castella i Lleó.

Les forces a l'esquerra del PSOE, Por Andalucía -que integra IU, Podemos i Más País amb altres forces d'esquerra- i Adelante Andalucía -liderada per Teresa Rodríguez-, es queden molt lluny dels 17 escons que van aconseguir conjuntament el 2018 i obtindrien per separat menys de la meitat, set, després de deixar-se més de cinc punts de suport a les urnes després de la divisió viscuda al tram final de l'última legislatura.

Noticias relacionadas

contador