fiscalidad-del-rescate-del-plan-de-pensiones-por-coronavirus

El Govern vol revisar la fiscalitat dels plans de pensions, ja que considera que es tracta d'un producte car que no compleix l'objectiu de generar un augment d'estalvi net. La decisió es farà palpable en els pròxims Pressupostos, però és possible que els plans individuals es quedin sense bonificacions fiscals.

Així ho estaria analitzant el Ministeri d'Hisenda, a instàncies de la Seguretat Social i de l'AIReF. Aquesta setmana, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, assegurava que ha de millorar-se la fiscalitat dels plans de pensions privats, vinculant-los molt més a la negociació col·lectiva. Aquest dijous, Escrivá explicava en una entrevista al mitjà digital 65Ymás que els plans de pensions són un producte "molt car" perquè les comissions mitjanes són del 1,5%.

A més, citant als estudis duts a terme per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF), assenyala que el benefici fiscal està mal dissenyat perquè és regressiu. "Els qui acaben fent ús d'aquesta desgravació són gairebé tots perceptors de rendes mitjanes i altes, i creuant les dades amb l'Impost sobre el Patrimoni, veiem que no són precisament els qui necessitarien tenir una pensió complementària d'una forma més peremptòria".

Escrivá afegeix que l'AIREF ha comprovat que no incentiva l'estalvi a llarg termini, sinó que simplement canvia una modalitat d'estalvi per una altra. I això no genera un augment d'estalvi net, que és l'objectiu de la desgravació fiscal. "Per tant, no està funcionant bé", afirma.

Segons han confirmat a Europa Press, en concret, l'equip negociador dels nous Pressupostos, el projecte dels quals presentarà el Govern en les pròximes setmanes, estudia eliminar o reduir els avantatges fiscals de les aportacions a plans de pensions, tenint com a base les recomanacions realitzades per l'AIReF.

Aquest benefici fiscal als plans de pensions suposa un cost fiscal de 1.643 milions d'euros (450 milions si es té en compte el diferiment fiscal) i té un caràcter regressiu des del punt de vista de la desigualtat, en focalitzar-se en rendes altes, segons assenyala l'AIReF sobre aquest benefici fiscal, l'objectiu del qual és estimular l'estalvi previsional a llarg termini com a complement al sistema públic de pensions.

Noticias relacionadas

contador