• Només 16 de 113 plans de deute a curt termini estan en positiu durant els últims 12 mesos
  • En el cas de la renda fixa a llarg termini, el nombre s'eleva fins a 63 de 109
pensiones

La crisi ha canviat molts paradigmes. Com, per exemple, en renda fixa es pot perdre diners. Així els passa tres de cada quatre plans de pensions espanyols de deute, que pateixen una rendibilitat negativa durant l'últim any.

L'entorn de tipus baixos pressiona les rendibilitats dels inversors més conservadors. Així s'observa en un cop d'ull ràpid al mercat. El deute alemanya cotitza al mercat secundari amb una rendibilitat del 0,265% al ​​'bund' a 10 anys. L'espanyola, en un 1,38% amb el mateix període de venciment. I fora de la xarxa de compra d'actius del Banc Central Europeu (BCE), la nord-americana amb un 2,165%. Així mateix, moltes empreses cotitzen amb una rendibilitat per dividend més gran que el cupó dels seus bons.

Això suposa un drama per als gestors de fons o plans de pensions. I per als seus partícips. A Espanya la patronal Inverco recopila dades de rendibilitat a un any de 222 plans de pensions. D'ells, tot just el 36% té un retorn positiu durant els 12 mesos transcorreguts fins al passat mes de maig.

Els més malparats són els de curt termini. En aquesta categoria, únicament 16 de 113 són en positiu. El millor pla de pensions és el SVRNE Jubilació de Surne Mútua Assegurances, amb un 3,42%. Encara que els seus resultats estan sent pitjors, el major risc en cas que hi hagi un repunt de les rendibilitats -i caiguda del preu, per la relació inversa en renda fixa- són per als vehicles amb bons de llarg termini, que tindran menys capacitat per rotar la seva cartera.

Per ara, això sí, tenen majors rendiments. Un total de 63 de 109 són en positiu en un any fins al maig. El millor en aquest període és l’Enginyers 2019 PP de La Mútua dels Enginyers, amb un retorn del 8,1%.

Noticias relacionadas

contador