ep archivo   varios aviones de iberia aparcados en el aeropuerto adolfo suarez madrid barajas
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Oliver Wyman anticipa a la darrera edició del seu informe anual Global Fleet & MRO Market Forecast 2022-2032 els reptes significatius als quals haurà de fer front la indústria aeronàutica mentre desenvolupa i expandeix els seus plans de recuperació, com la reducció d'emissions o l'adaptació al perfil nou del viatger.

S'espera que la flota mundial d'avions assoleixi les 38.189 unitats el 2032, xifra que implica un creixement agregat del 4,1% a la propera dècada.

Per tipus d'avió, s'imposaran els de fuselatge estret, que representaran el 64% del total el 2032 (enfront del 58% del 2020), ja que la lenta recuperació del trànsit internacional després de la Covid està reduint el nombre d'avions de fuselatge ample en servei.

Així, en un horitzó a deu anys, els experts d'Oliver Wyman preveuen que la dècada podria ser gairebé tan disruptiva com els dos anys anteriors.

L'aviació va ser responsable del 2,3% del total d'emissions de CO2 al 2021 (molt menys que el transport per carretera, amb el 13% aproximadament). Però l'habilitat per fer la transició a vehicles elèctrics els propers 10 anys sembla que reduirà el protagonisme del transport per carretera quant a emissions contaminants i catapultarà el percentatge corresponent a l'aviació, augmentant la pressió sobre la indústria.

En el marc de la COP26 de Glasgow, 25 països van signar la Declaració d'Ambició Climàtica de l'Aviació Internacional, per la qual cosa es compromet a treballar amb l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI) per promoure la reducció d'emissions. Aquests compromisos incloïen, entre d'altres, el desenvolupament i el desplegament de més combustible d'aviació sostenible baix en carboni (SAF) i l'avenç tecnològic d'aeronaus que emetin poc o gens de CO2 a l'atmosfera.

Segons la perspectiva de la IATA, la despesa en combustible el 2022 representarà el 19,5% dels costos operatius totals. L'augment de la despesa de combustible es basa en un salt estimat en el preu del barril i en un consum més gran derivat de la recuperació de trànsit aeri.

Atès que s'espera que l'ocupació a la indústria augmenti un 11% el 2022, les aerolínies hauran de prioritzar la productivitat i el creixement de la capacitat. El desafiament de contractar i retenir treballadors en un mercat laboral competitiu seran els principals reptes.

Noticias relacionadas

contador