dl nyse new york stock exchange new york city nyc wall street wall st nasdaq markets trading finance unsplash
Sharecast / David Vives via Unsplash

Wall Street està tancat aquest dilluns pel festiu del Dia de la fi de l'esclavitud als EUA (Juneteenth). Els índexs novaiorquesos van finalitzar la setmana amb guanys destacats, malgrat la recollida de beneficis de divendres. El Dow Jones va pujar un 1,25%, enfront del 2,58% que va guanyar l'S&P 500, xifra que suposa el seu millor acompliment des del març, i el 3,25% que es va anotar el Nasdaq. Els futurs sobre els índexs cotitzen plans, malgrat que el mercat no obrirà les portes.

  • 18.536,65
  • -0,01%

"L'S&P 500 i el Nasdaq estan ara a prop dels nivells més alts des de la primavera passada, i els dos estan en territori de sobrecompra. La volatilitat continua esvaint-se, mentre que els inversors es pregunten si aquesta és la calma abans de la tempesta", assenyala Ipek Ozkadeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Dimarts, les operacions tornaran a la borsa, després de la pausa agressiva que va escometre la Reserva Federal (Fed) en el seu enduriment monetari.

El banc central nord-americà també va anticipar, en les noves projeccions, dues pujades de tipus addicionals fins a finals d'any. Unes alces que els inversors no s'acaben de creure, especialment si les dades econòmiques que es vagin coneixent continuen mostrant una caiguda de la inflació i un refredament del mercat laboral.

"S'esperava la decisió de la Fed de deixar la política monetària sense canvis, però als mercats els va costar de creure les pròpies expectatives de la Fed de dues pujades de tipus més de 25 punts bàsics. Tampoc estem convençuts i no esperem més pujades per part de la Fed", subratllen des de Danske Bank.

"Els principals indicadors d'inflació mostren cada cop més indicis de desinflació. Si estan mostrant aquests senyals ara, els senyals seran molt més evidents durant les properes setmanes, cosa que significa que, malgrat totes les asseveracions de la Fed avui, és molt poc probable que puguin seguir endavant", afirma Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.

"En essència, el mercat creu que la Fed ha acabat pel que fa a les pujades de tipus", afegeix Hewson.

COMPAREIXENCES DE POWELL

En aquest sentit, aquesta setmana seran claus per als inversors les compareixences del president de la Fed, Jerome Powell, davant del Congrés (dimecres) i davant el Senat (dijous), on explicarà l'actuació de l'organisme en política monetària i donarà algunes pistes sobre els propers moviments.

"El president de la Fed, Powell, testificarà davant el Senat aquesta setmana i certament mantindrà la postura agressiva de la Fed", comenta Ozkadeskaya.

"El testimoni del president de la Fed serà l'esdeveniment més observat pels operadors, que esperen veure certa moderació en els comentaris de la Fed, però en realitat és poc probable", afegeix Naeem Aslam, cap d'inversions de Zaye Capital Markets.

"Encara que no esperem grans novetats en les seves intervencions, sí que caldrà estar molt pendents dels petits matisos en les seves declaracions, especialment pel que fa a l'evolució de la inflació i del creixement de l'economia nord-americana", expliquen des de Link Securities.

ACOSTAMENT EUA-XINA

Al pla polític, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, es veurà aquest dilluns, segons fonts oficials dels Estats Units, amb el president de la Xina, Xi Jinping.

Ho farà després d'haver-se reunit aquest diumenge amb el ministre d'Afers Estrangers xinès, Qin Gang, on és la primera visita d'un secretari d'Estat nord-americà a Pequín des del 2018. Es tracta d'una missió diplomàtica d'alt nivell per refredar les tensions entre els dos països.

Durant la seva trobada, els dos van acordar tornar a trobar-se properament a Washington, "en un moment mútuament adequat", com a part de les línies de comunicació que les dues potències volen mantenir obertes. De fet, les dues parts van qualificar com a "sinceres" les converses, que van durar 7 hores i mitja, molt més del previst.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,74% (71,25 dòlars) i el Brent perd un 0,56% (76,17 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia 0,10% (1,0927 dòlars), i l'unça d'or cau un 0,10% (1.969 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 3,767% i el bitcoin es deixa un 0,81% (26,417 dòlars).

contador