• Donald Trump planteja vendre la meitat de les reserva de petroli als EUA
  • El president també vol retallar la despesa pública en 3,6 bilions en 10 anys
cbwallstreet2

Signe mixt a Wall Street que ha reduït gran part dels guanys de l'obertura després de la publicació d'una feble dada de vendes d'habitatges nous corresponent al mes d'abril. Aquest indicador va baixar un 11,5% el mes passat, fins als 569.000 unitats. El consens esperava una caiguda molt menor de l'1,5%, fins als 621.000 habitatges. A més, l'índex manufacturer de la Fed de Richmond ha baixat al maig fins a l’1 des dels 20, molt per sota de la dada de 15 esperat.

  • 38.239,66
  • -

No obstant això, l'atenció informativa es dirigeix ​​cap al Regne Unit, després que un brutal atemptat terrorista a Manchester durant un concert de Ariana Grande hagi deixat 22 morts i més de 60 ferits. La primera ministra britànica, Theresa May, ha assenyalat que el nivell d'alerta és màxim, cosa que implica una alta probabilitat de més atemptats. Tot això mentre el Regne Unit es troba en campanya electoral de cara a les eleccions del pròxim 8 de juny.

Durant la seva visita a Israel i Palestina, el president dels EUA, Donald Trump, ha condemnat l'atemptat i al mateix temps ha expressat el seu desig d'arribar a un acord de pau a l'Orient Mitjà entre israelians i palestins.

El president dels EUA també és notícia perquè té intenció de posar al mercat la meitat de les reserves de cru nord-americà per la seva venda. El pla de pressupostos suposa vendre gradualment la meitat dels inventaris de petroli de la nació per recaptar 16.500 milions de dòlars a partir d'octubre de 2018, segons informa 'Reuters'. El preu del cru West Texas puja un 0,3%, fins als 51,30 dòlars.

A més, el projecte de Trump per reduir la despesa pública preveu una retallada de 3,6 bilions de dòlars durant 10 anys en partides com ara la despesa social i subsidis agrícoles. Aquestes iniciatives ja han rebut el rebuig de diversos republicans i anticipen una dura batalla al Congrés per la seva aprovació.

El projecte de Trump per reduir la despesa pública preveu una retallada de 3,6 bilions de dòlars durant 10 anys en partides com ara la despesa social i subsidis agrícoles

A nivell econòmic, el PMI manufacturer i el PMI serveis preliminars del mes de maig als EUA han estat mixtos. La dada de manufactures ha baixat fins als 52,5 des dels 52,8 a l'abril i s'ha situat per sota del 53,0 previst.

En canvi, la dada de serveis, amb molt més pes en l'economia, ha pujat fins als 54,0 des dels 53,1 a l'abril, per sobre de la previsió del consens que anticipava una dada pla de 53,1. A més, es publicaran les vendes d'habitatges nous del mes d'abril.

A l'escena empresarial, les accions de Nokia pugen un 6% després de guanyar un litigi sobre patents a Apple i al mateix temps estendre un acord multianual sobre l'ús d'algunes de les seves patents amb el gegant tecnològic.

Per contra, les accions d’Autozone, especialista en recanvis d'automòbils, cauen un 8% després de publicar unes febles vendes corresponents al mes d'abril. Al Dow Jones, Nike lidera les pujades amb guanys del 0,8%, seguit per Cisco Systems (+ 0,6%) i IBM (+ 0,4%). El valor més baixista és Goldman Sachs, encara que cau tan sols un 0,2%.

A l'escenari estratègic, els experts de Blackrock comenten que l'índex VIX de volatilitat de Wall Street va repuntar la setmana passada a causa de les turbulències polítiques als EUA. Tot i això, afegeixen que "el VIX es manté per sota de la seva mitjana a llarg termini, en prop de 20, després d'un increment des de mínims gairebé històrics".

Richard Turnill, director mundial d'Estratègia i d'Inversió en el fons nord-americà, assenyala que «un VIX en nivells molt elevats tradicionalment ha constituït un indici fiable per comprar". Però explica que "la situació oposada no és precisa. Una volatilitat reduïda no diu molt sobre la tendència futura de la rendibilitat de les accions".

En altres mercats, l'euro segueix mostrant la seva fortalesa enfront del dòlar i es revalora un 0,1%, fins a l’1,1243 dòlars. La divisa europea marca dia rere dia màxims des de les eleccions presidencials als EUA del passat mes de novembre. Finalment, l'unça d'or puja un 0,1% fins a l’1.262 dòlars i la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau lleugerament fins al 2,23%.

Noticias relacionadas

contador