
Fortes pèrdues a Wall Street aquest dilluns després que el president dels EUA, Donald Trump, hagi imposat aquest cap de setmana aranzels del 25% a Mèxic i Canadà, i del 10% a la Xina.
- 19.753,97
- 0,39%
Després d'això, ha començat una guerra comercial en què Canadà, com a represàlia, ha anunciat aranzels del 25% als productes procedents dels EUA per valor de 155.000 milions de dòlars canadencs, Mèxic ha avançat que també prendrà "mesures aranzelàries i no aranzelàries en defensa dels seus interessos". En el cas de la Xina, ha dit que presentarà una demanda davant de l'Organització Mundial del Comerç.
"El sentiment de risc està per terra després que Donald Trump imposés un aranzel del 25% a la majoria de les importacions mexicanes i canadenques i un aranzel del 10% a les importacions xineses, que entraran en vigor a partir de demà. Crec que aquesta mesura sens dubte resultarà contraproduent i acabarà en llàgrimes per a tothom, però primer afegirà volatilitat i caos als mercats financers", valora Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
L'experta subratlla, a més, que aquests gravàmens impulsaran inevitablement la inflació nord-americana, "escurçaran el somni de noves retallades de la Reserva Federal (Fed) i, en canvi, podrien requerir pujades de tipus, per fer front a un probable xoc de preus".
"Però els aranzels també afectaran les expectatives de creixement dels Estats Units, i això darrer hauria de limitar el potencial alcista del dòlar i afectar les valoracions de les accions", afegeix.
Per part seva, des de Link Securities assenyalen que, si fins ara els inversors veien l'"amenaça" de noves tarifes com una eina de negociació del nou executiu nord-americà per aconseguir els seus objectius, per la qual cosa estaven obviant-les, "la constatació que els aranzels han estat implantats generarà molta volatilitat als mercats, especialment en els actius de més risc, com és el cas de la renda variable, volatilitat que pot anar a més si l'administració nord-americana no dona símptomes de fer-se enrere i continua amb la seva intenció d'implementar noves tarifes a altres països, entre els quals els de la Unió Europea (UE)".
"Caldrà veure fins on vol arribar Trump amb les seves actuacions en matèria comercial i si està disposat a 'suportar' una potencial correcció de les borses, mercat aquest que segueix molt de prop i que sol 'cuidar' molt en considerar-lo un reflex del seu gestió”, emfatitzen aquests estrategs.
INTENSA AGENDA MACRO
Això, a l'inici d'una setmana en què l'agenda macro es presenta carregada de referències, entre les quals destaquen les dades d'ocupació. Així, es donaran a conèixer l'enquesta d'ofertes de treball i rotació laboral JOLTS del mes de desembre (dimarts), l'informe d'ocupació privada de la consultora ADP del gener (dimecres) i les dades d'atur setmanal (dijous).
El plat fort arribarà divendres amb l'informe d'ocupació oficial del primer mes d'any, per al qual s'espera la creació de 170.000 nous llocs de treball, xifra que suposa una moderació des dels 256.000 de desembre.
En aquesta sessió es publicaran el PMI i l'ISM manufacturer del gener, que es preveu que es mantinguin en línia amb els del mes anterior.
EL TORN D'ALPHABET I AMAZON
Al capítol de resultats, Alphabet (dimarts) i Amazon (dijous) es confessaran davant un mercat encara convuls per la irrupció de DeepSeek.
Per a la matriu de Google, "els inversors se centraran en els ingressos publicitaris, que continuen sent el principal motor de creixement, amb un augment esperat del 9,5% als resultats del quart trimestre", indica Matt Britzman, analista sènior d'accions a Hargreaves Lansdown.
En el cas del gegant del comerç electrònic, el focus recaurà sobre el negoci del núvol, Amazon Web Services (AWS). "Com de costum, AWS serà el núvol que plana sobre el sentiment del mercat: qualsevol creixement materialment superior al 19% hauria de tenir una càlida recepció", anticipa aquest expert.
ALTRES MERCATS
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,50% (73,21 dòlars) i el Brent avança un 0,85% (76,29 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,97% (1,026 dòlars), i l'unça d'or repunta un 0,68% (2.854 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,502% i el bitcoin perd un 2,09% (95.903 dòlars).