traders-dudan-cotizacion-wall-street
Reuters

Wall Street manté lleugeres pujades durant la jornada de divendres després que l'S&P 500 marqués aquest dijous un nou rècord històric, tot i el repunt de la inflació als Estats Units fins al 5% en taxa interanual. Els inversors segueixen descomptant que la pujada dels preus serà transitòria, i de moment 'compren' la tesi defensada per la Reserva Federal (Fed).

  • 39.807,37
  • -

En aquest sentit, la posició de Goldman Sachs segueix sent que l'augment de la inflació és transitori, però Stephen Scherr, el seu director financer, ha reconegut que hi ha riscos de sobreescalfament.

"Estem veient productes com automòbils i similars que han pujat molt de preu, però aquest és un element transitori en termes del que pot succeir", ha comentat.

"De la mateixa manera, hi ha augments molt, molt pronunciats de preus en algunes de les àrees afectades per la Covid, com hotels i aerolínies. I encara que aquests factors comencen a moderar-se i el risc d'una major inflació és baix, certament no està descartat".

Per tant, tot i que la Fed té eines per controlar la inflació, un repunt sostingut dels preus i un possible enduriment monetari per part dels bancs centrals seria una amenaça per als mercats.

"Si les circumstàncies fossin tals que la inflació s'afermés i la Fed hagués d'actuar, això sens dubte tindria conseqüències negatives per als mercats en general", ha advertit Scherr.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics anticipen que la inflació subjacent, que ha repuntat fins al 3,8% interanual al maig, "continuarà pujant en els pròxims dos mesos per sobre del 4% durant un temps".

El pronòstic de març de la Fed mostra que la inflació tornarà a l'objectiu del 2% durant el quart trimestre del 2022, des del 2,2% durant el quart trimestre d'aquest any. "Creiem que la inflació PCE subjacent (la que segueix la Fed) acabarà aquest any prop del 3,5%. Això és un gran error i potencialment representa una seriosa amenaça per a la visió benigna de la Fed de la inflació a mitjà termini, a causa del seu impacte potencial al mercat laboral", comenten.

A més, els inversors descompten la dada de confiança de consumidor elaborada per la Universitat de Michigan, que s'ha ajustat al que s'esperava. La pujada al juny ha arribat fins a 86,4, davant la previsió que manejaven els analistes de 84,0.

GEOPOLÍTICA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

En l'escena geopolítica, Boris Johnson i Joe Biden han anunciat una donació de 600 milions de vacunes contra la Covid en el marc de la cimera del G7, que se celebra aquest cap de setmana.

D'altra banda, un grup de senadors republicans i demòcrates han arribat a un preacord per aprovar el pla d'infraestructures promogut per la Casa Blanca, tot i que amb unes xifres menors del que inicialment s'anticipava.

A nivell empresarial, Tesla ha començat els lliuraments de la seva Model S Plaid, una nova versió d'alta gamma del seu model elèctric insígnia. Malgrat tot, la companyia de cotxes elèctrics es deixa gairebé un punt al Nasdaq.

Així mateix, AMC i GameStop, dues de les conegudes com a 'accions meme', es reposen després de les caigudes que van patir aquest dijous. Pugen un 2% i per sobre d'un 5%, respectivament.

Es coneix com a 'accions meme' aquelles companyies que han aconseguit grans repunts en borsa gràcies a fòrum d'internet Reddit. Aquest és el cas també de Clover Health, que no aixeca el cap i firma una altra jornada descensos del 10% després del meteòric increment que va experimentar dimarts.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,24%, fins als 70,46 dòlars. L'euro es deprecia un 0,36% i es canvia a 1,2125 dòlars, mentre l'unça d'or cau un 0,55%, fins als 1.886 dòlars. I la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cedeix lleugerament fins a l'1,452%. Finalment, el bitcoin puja un 2,21%, fins als 37.445 dòlars.

contador