• Durant l'últim dia de la setmana, també es publicaran les vendes al detall i les dades d'inflació
  • Donald Trump pot fer pública durant les pròximes dates qui serà el nou president de la Fed
cbwallstreetsombra

Compres moderades en Wall Street, després de les lleugeres pèrdues de dilluns i tot esperant importants referències econòmiques i empresarials durant els propers dies. El Dow Jones va caure un 0,06% després de marcar un nou rècord a prop de 22.800 punts, l'S&P 500 va cedir un 0,18%, fins als 2.544 punts, i el Nasdaq va baixar un 0,16%, fins a 6.579 punts.

  • 37.903,29
  • -

En primer lloc, els inversors esperen l'inici de la temporada de resultats als EUA corresponent al tercer trimestre. JP Morgan Chase i Citigroup presentaran els seus comptes dijous i Bank of America i Wells Fargo faran el mateix divendres. Durant un període de baixa volatilitat, no s'esperen uns grans resultats per a la banca, encara que el més important per al mercat serà conèixer quins són les seves previsions per als propers mesos.

A l'escenari corporatiu, també són notícies altres companyies com Walt Disney, que ha publicat el tràiler de la nova entrega de 'La Guerra de les Galàxies', titulada 'Star Wars: The Last Jedi', i que s'estrenarà el proper 15 de desembre.

D'altra banda, Wal-Mart, la major cadena mundial de supermercats, ha anunciat un pla de recompra d'accions valorat en 20.000 milions de dòlars. I la farmacèutica Pfizer està analitzant la venda o l'escissió del seu negoci de productes per a la Cura Personal.

FMI, INFLACIÓ I VENDES AL DETALL

A nivell econòmic, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat lleugerament la seva previsió de creixement per al conjunt de les economies mundials fins al 3,6% des del 3,5% per a 2017 i fins al 3,7% des del 3, 6% per 2018. En el cas dels EUA, la previsió per 2017 ha pujat fins al 2,2% i per 2018 fins al 2,3%.

No obstant això, l'FMI també ha alertat que aquest creixement pot no ser sostenible a mitjà termini per l'elevada incertesa política i les tensions geopolítiques, que poden provocar un enduriment més ràpid i considerable de les condicions financeres mundials.

Els inversors es troben a l'espera de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed), que es publicaran aquest dimecres, a les vuit de la tarda hora espanyola. Els inversors ja descompten al 87% que el banc central pujarà de nou els interessos al desembre, però els detalls sobre el debat dins del FOMC (el comitè executiu que decideix la política monetària) sempre interessen al mercat.

Posteriorment, divendres es publicaran les dades de vendes al detall i inflació del mes de setembre. La previsió del consens és que la inflació pugi un 0,4%, cosa que impulsarà l'IPC interanual fins al 2%. Excloent-ne l'energia i els aliments, la inflació subjacent repuntarà un 0,2%, fins a l’1,8% interanual, a prop de l'objectiu del 2% establert per la Fed. Aquestes dades seran molt importants perquè la Fed confirmi la seva intenció de pujar els interessos una vegada més el 2017.

D'altra banda, el mercat es troba a l'espera que Donald Trump anunciï pròximament qui és el seu elegit per ser el pròxim president de la Fed en substitució de Yellen. Els noms que més opcions tenen per al lloc són Kevin Warsh, exgovernador del banc central i exassessor de George Bush, Jerome Powell, actual governador de la Fed, i Gary Cohn, el màxim assessor econòmic del president i expresident del 'totpoderós' Goldman Sachs.

CATALUNYA

D'altra banda, els mitjans financers nord-americans tenen a les seves portades la important jornada a Espanya, ja que la possible declaració unilateral d'independència (DUI) per part del Govern català ha despertat l'interès de l'opinió pública mundial.

Per exemple, 'Bloomberg' afirma que "la determinació del Govern català de trencar amb Espanya afronta el seu moment de la veritat quan el parlament regional es reuneix per considerar una declaració d'independència que corre el risc de provocar un violent xoc amb Madrid, una crisi econòmica i l'aïllament internacional".

El canal CNBC afirma que "tots els ulls estan posats sobre Catalunya per veure si el líder de la regió i el parlament declaren de manera unilateral la independència, tot i la creixent pressió política i econòmica posada en marxa a la rica regió del nord-est d'Espanya". CNBC afegeix que "els riscos potencials d'aquest moviment són l'aïllament polític i econòmic per a la pròspera regió".

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,7%, fins a 49,95 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,7%, fins als 56,20 dòlars, després que l'b, el principal productor de cru, hagi retallat la seva producció al novembre.

A més, l'OPEP considera que el mercat mundial de petroli està arribant al seu punt d'equilibri, després de diversos anys d'excés d'oferta i ha demanat als productors dels EUA que se sumin al seu compromís de reduir la producció.

Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,7%, fins a 1.293 dòlars. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,4%, fins a 1,1790 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau lleugerament fins al 2,35%.

Noticias relacionadas

contador