• Donald Tusk presentará este martes una propuesta de
  • Scotiabank: la economía china puede empezar a estabilizarse a mediados de año gracias a los impulsos de estímulo
Pronósticos-bolsa-para-el-2016-300x147

Els dubtes tornen a instal·lar-se en les borses europees que cotitzen amb lleus descensos aquest dimarts, llastrades per les noves preocupacions entorn del petroli i després de viure la renda variable asiàtica una nova sessió mixta.

El mercat de cru torna a cotitzar a la baixa a causa de les "esperances marcides" d'un possible acord entre l'OPEP i els països fora de l’OPEP per retallar la producció enmig d'un excés de l'oferta mundial de petroli. El barril de Brent baixa 71 centaus fins als 33,53 dòlars el barril, mentre que el West Texas ha caigut un 2,34%, fins als 30,88 dòlars.


En matèria empresarial, l'agència de valoració Standard & Poor's (S&P) ha baixat la qualificació creditícia de BHP Billiton fins a vigilància negativa. L'agència ha fet el mateix amb Rio Tinto, a causa de les condicions del mercat per als productes bàsics.


En altres notícies, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat que presentaria aquest dimarts una proposta de "Nuez acord" en les converses amb Gran Bretanya sobre les reformes encaminades a mantenir el país en el bloc de 28 nacions, segons publica Reuters.


La decisió es produeix després que Tusk i el primer ministre britànic, David Cameron, estenguessin les converses per trobar un projecte d'acord sobre les demandes de Regne Unit de canviar els termes de la seva adhesió a la UE.


Mentre, l'escenari de les borses asiàtiques torna a ser avui divers, amb la borsa de Xangai pujant un 2,02% mentre que la del Japó ha tancat amb una caiguda del 0,64%, la de Sidney ho ha fet baixant un 1% i la de Hong Kong està caient un 0,73%. Segons Scotiabank, "l'economia xinesa pot començar a estabilitzar-se a mitjan aquest any gràcies als impulsos d'estímul".


D'altra banda, hi ha hagut sorpresa als Estats Units. El senador per Texas Ted Cruz ha vençut al magnat Donald Trump, que fins avui partia com a principal favorit per a liderar el Partit Republicà, en les assemblees electorals de l'estat de Iowa, en el tret de sortida de les eleccions primàries. Amb el 99% dels vots escrutats, Cruz ha aconseguit el 28% dels suports, seguit de Trump --amb el 24%-- i del senador per Florida Marco Rubio, que ha obtingut un 23% dels sufragis, segons informa la cadena nord-americana CNN.


QUÈ ENS DIU L'ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX-35?


Aquest dilluns l'IBEX-35 va caure un 0,31%. No obstant això, manté el rebot del curt termini. César Nuez, analista de TraderWatch, segueix sent "molt escèptic" amb la seva durada.
Per a aquest expert, "el suport clau es troba en els 8.402 punts. Un tancament per sota d'aquest nivell de preus ens confirmaria el final d’aquest i ens faria pensar en la continuació dels descensos fins al nivell dels 8.000 punts".


Nuez afegeix que només tornarem a veure un senyal de fortalesa amb la superació de la resistència dels 9.231 punts, preus un 5% per sobre dels actuals.


LES CLAUS DEL DIA


Espanya: taxa d’atur del mes de gener (9.00 h).


Alemanya: taxa d’atur del mes de gener (9.55 h).


Itàlia: taxa d’atur del mes de novembre (10.00 h).


Regne Unit: índex de gestors de compra de construcció del mes de gener (10.30 h).


Europa: índex de preus de producció del mes de desembre (11.00 h); taxa d’atur del mes de desembre (11.00 h).


Estats Units: índex Redbook del mes de gener (14.55 h); índex ISM de Nova York del mes de gener (15.45 h); emissió de bons a 4 i 52 setmanes (17.30 h); venda total de vehicles del mes de gener (19.30 h); reserves setmanals de cru de l'Institut Americà de Petroli (API per les seves sigles en anglès).


ACTUALITAT EMPRESARIAL


Europa: BP, Louis Vuitton i Ferrari, entre d’altres, presenten resultats.


Estats Units: Baxter, Yahoo, Pfizer, Exxon Mobil i Dow Chemical, entre d’altres, presenten resultats.