• En canvi, Gamesa ha liderat els avenços després d'elevar la seva previsió anual de beneficis
  • A Espanya, el Govern ha elevat la seva previsió de creixement per 2017 fins al 2,5%
  • El selectiu espanyol ha baixat aquest divendres un 1,34% fins als 8.639,20 punts
panico bolsas

Nova jornada d'anada i tornada per l'IBEX-35, que ha rebotat prop de l'1% en els primers compassos de la sessió però ha tancat amb pèrdues de l'1,34%, fins a 8.639,20 punts; i cotitza ja prop dels mínims de setembre i octubre. Molt lluny queda ja la resistència de 9.040 punts que va arribar a superar el selectiu espanyol aquest mateix dijous i que s'ha convertit en la principal referència a superar en el curt termini per veure una recuperació en la seva sèrie de preus

Les pèrdues han estat generalitzades en tots els valors que composen l'IBEX, però destaca sobretot el negatiu comportament dels títols de gran capitalització, els blue chips. Santander s'ha deixat un 4%, Telefónica un 2,7% i BBVA un 2,2%. Mal dia també per Repsol, que ha baixat un 2,6%, penalitzat pel negatiu comportament del preu del petroli. El barril de cru Brent, de referència a Europa, cau un 3% després de publicar-se que l'OPEP va augmentar la seva producció en el mes d'octubre, la qual cosa llança noves mesures sobre el compromís de l'organització per retallar la seva producció en els propers mesos. El valor més a la baixa de l'IBEX ha estat Técnicas Reunidas, amb una caiguda del 4,8%.

En positiu, el guanyador del dia ha estat Gamesa, que ha pujat un 6% després de presentar uns bons resultats en el tercer trimestre i al mateix temps elevar la seva previsió de beneficis per al conjunt de 2016. Un altre dels valors alcistes ha estat Bankia, que ha continuat amb el bon comportament registrat en les últimes sessions, en pujar un 3,6%.

La setmana ha estat negativa per al selectiu espanyol, que ha registrat un comportament molt volàtil i ha baixat un 1,7% en les últimes cinc sessions, sobretot després del triomf de Donald Trump en les eleccions dels EUA. L'índex va arribar a caure el dimecres un 4%, però finalment va tancar amb caigudes lleus del 0,4%. El dijous, va aconseguir superar els 9.000 punts, però es va girar a la baixa en l'última part de la sessió, un moviment similar al que ha realitzat aquest divendres. En altres borses, el saldo ha estat mixt. Lleugers guanys del 0,3% pel Dax a Alemanya, però pèrdues del 0,9% pel Cac a França i de l'1,4% pel FTSE a Regne Unit.

EL GOVERN ELEVA LES SEVES PREVISIONS

A Espanya, el Govern ha elevat la seva previsió de creixement econòmic per 2017 fins al 2,5% des de l'anterior 2,3%, lleugerament per sobre de la previsió del 2,3% establerta per la Unió Europea. És el primer pas de cara a l'elaboració dels Pressupostos Generals del proper any, autèntica 'pedra de toc' per a l'Executiu de Mariano Rajoy.

A d'altres mercats, Alemanya ha publicat el seu IPC d'octubre, que ha quedat en el 0,7% interanual i en el 0,2% intermensual, tal com s'esperava. A Estats Units, la confiança del consumidor preliminar d'octubre ha superat clarament les previsions, encara que aquest indicador no ha recollit la victòria de Trump en les eleccions. Wall Street es pren un respir i cau de forma moderada, després dels guanys dels últims dies. Els inversors també es fixen en la divergència entre el Dow Jones i el Nasdaq, la major a favor del primer des de 2009.

PREOCUPANT ASPECTE DE L'IBEX

A nivell tècnic, l'aspecte de l'IBEX s'ha deteriorat "clarament", segons indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. Aquest expert remarca el negatiu comportament de BBVA, Banco Santander (són els bancs que pitjor comportament han tingut aquesta setmana a Europa dins del Stoxx 600) i de Telefónica, que ha perdut clarament el suport dels 8,60 euros.

"Sincerament l'aspecte tècnic és realment preocupant vista la feblesa de la gran majoria dels blue chips del nostre mercat", afirma Rodríguez, qui recomana vigilar el suport de "els mínims de setembre i d'octubre en els 8.540 punts". La seva pèrdua obriria les portes a un nou tram a la baixa fins a nivells de 8.200 punts.

contador