cb suiza mercado bolsa sh1

Sorpresa per als mercats per part del Banc Nacional de Suïssa (BNS), que ha decidit pujar el tipus d'interès oficial aquest dijous per primera vegada en 15 anys, unint-se a altres bancs centrals a l'enduriment de la política monetària per lluitar contra la galopant inflació.

El banc central ha augmentat el tipus d'interès oficial fins al -0,25% des del nivell del -0,75% que mantenia des del 2015. La pujada és la primera que fa el banc central suís des del setembre del 2007.

La mesura va seguir a la pujada del 0,75% dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal dels Estats Units dimecres, mentre que el Banc Central Europeu va assenyalar a la setmana passada que pujaria els seus tipus al juliol per controlar la inflació creixent a la zona de l'euro, que va arribar al 8,1% al mes passat. (Informació de John Revill; edició de Michael Shields).

"El BNS endureix la seva política monetària i eleva el tipus d'interès oficial del BNS i el tipus d'interès dels dipòsits a la vista al BNS al mig punt percentual, fins al -0,25%, per contrarestar la creixent pressió inflacionista", ha dit el banc central en un comunicat que ha acompanyat la decisió. "L'enduriment de la política monetària té per objecte evitar que la inflació s'estengui als béns i serveis a Suïssa", ha afegit.

La notificació oficial aclareix que "per garantir unes condicions monetàries adequades, el BNS també està disposat a intervenir al mercat de divises quan sigui necessari". I ha avisat que "no es pot descartar que calguin noves pujades del tipus d'interès oficial del BNS en un futur proper per estabilitzar la inflació en un rang compatible amb l'estabilitat dels preus a mitjà termini".

El franc suís cotitza amb un descens del 0,60% enfront del dòlar als 0,9876 dòlars.

contador