panneau de signalisation sur wall street a l exterieur de la bourse de new york 20240202195735

Wall Street cotitza amb signe mixt a la primera jornada d'una setmana que comença amb l'S&P 500 a màxims històrics, per sobre dels 5.000 punts. La setmana passada, el Nasdaq va liderar els guanys al parquet novaiorquès, i va aconseguir pujades del 2,31%, amb l'S&P 500 i el Dow Jones tancant també a l'alça per cinquena setmana consecutiva.

  • 40.003,59
  • -

Però això és el passat i en el futur més immediat tenim importants cites al pla empresarial i macroeconòmic que poden capgirar el mercat, que segueix intentant calibrar quan començarà la Reserva Federal (Fed) a abaixar els tipus d'interès.

L'IPC DE GENER, AL FOCUS

En aquest sentit, no cal esperar gaire per al gran esdeveniment de la setmana: la lectura de l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) dels Estats Units al gener que es publicarà dimarts. El consens pronostica que la taxa general d'inflació es moderarà substancialment fins al 3%-2,9% des del 3,4% anterior, mentre veuen un descens més moderat d'una o dues dècimes percentuals en el cas de la inflació subjacent, que hauria tancat el gener al 3,8% o 3,7%.

Segons Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, "perquè els bancs centrals comencin a plantejar-se ni tan sols iniciar el procés de baixada de les taxes d'interès oficials, és peremptori que la inflació compleixi i segueixi dirigint-se a l'objectiu marcat per aquests organismes, que és del 2%”. "És per això que repunts d'aquesta variable, per molt puntuals que siguin, no seran ben rebuts ni pels mercats de renda variable ni pels de renda fixa", afegeix.

Una bona lectura d'inflació podria donar més arguments a la Fed per començar un procés de flexibilització de la política monetària que sembla més lluny del previst inicialment a finals de l'any passat. I és que, als darrers dies, han estat molts els membres del banc central nord-americà que han temperat les expectatives del mercat, començant pel president Jerome Powell, que va subratllar que la Fed necessita més certeses que la inflació es dirigeix cap a l'objectiu del 2% per executar el pivot.

"Amb una economia així de forta, sentim que podem abordar la qüestió de quan començar a reduir les taxes d'interès amb compte. Només volem veure més proves que la inflació està baixant de manera sostenible al 2%", va apuntar Powell en una recent entrevista a la CBS, alhora que reconeixia que la feina encara "no està feta", encara que la confiança del FOMC "està augmentant" a poc a poc.

Segons l'eina FedWatch de CME, hi ha més d'un 80% de probabilitat que la Fed faci una nova pausa a la reunió del març, fa només un mes, aquest percentatge no arribava al 20%. De cara al conclave del maig, la probabilitat que es faci una retallada de 25 punts bàsics ha caigut fins al 52% respecte a fa una setmana, alhora que es manté a prop del 40% la probabilitat que es tornin a pausar els tipus d'interès a la tercera reunió de l'any.

"En un entorn de mercat cada vegada més complex, la interacció entre inflació, creixement econòmic i decisions de política monetària continuarà sent un tema central. Un cop superats els 5.000 punts, molts inversors poden sentir-se atrets pels cants de sirenes i l'excés de eufòria, terreny ideal per preguntar-nos allò què en pot sortir malament?", assenyala Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro.

Altres dades rellevants aquesta setmana són l'índex Redbook que es coneixerà dimarts. Dijous es publicaran les vendes al detall, les dades d'atur setmanals i l'enquesta del sector manufacturer de la Fed de Filadèlfia. Finalment, divendres es coneixeran les lectures de l'índex de preus de producció i el sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan.

RESULTATS

Seguim en temporada de resultats empresarials, amb tot allò que això comporta. I és que la setmana presenta una agenda intensa al pla empresarial, amb més de mig centenar de companyies de l'S&P 500 donant a conèixer les seves xifres els propers dies.

Alguns dels noms més destacats que es confessaran davant dels mercats són Coca-Cola, Shopify, Cisco, Coinbase, Applied Materials i Airbnb. A Europa també es coneixeran xifres rellevants com les de Heineken, Airbus o Stellantis.

"Cal assenyalar que la temporada de publicació de resultats trimestrals, que va començar força fluixa, ha anat a més a mesura que avançava, especialment a Wall Street, on el 80% de les companyies que han publicat han estat capaces de superar el que esperaven els analistes i on el creixement interanual del benefici net d'aquestes companyies està sorprenent clarament a l'alça, cosa que està exercint com el principal catalitzador de les alces en aquestes borsa”, destaca Fernández-Figares.

ANÀLISI TÈCNICA

Per tècnic, Javier Molina assenyala que la referència de "molt curt termini" per a l'S&P 500 se situa als recentment conquerits 5.000 punts. En aquest sentit, afirma que, sempre que l'índex sigui capaç de mantenir els 4.900 punts, el biaix continuarà sent alcista.

"Ull a l'excés d'eufòria, doncs, quan un nivell psicològic com el dels 5.000 és magnificat pels mitjans, es genera una onada d'optimisme que és aprofitada per les mans fortes per deixar anar paper. No sabem si serà el cas, de manera que ens toca reaccionar als preus i tenir molt clars els nivells de sortida per si aquests arriben”, sentencia.

ALTRES MERCATS

L'euro es deprecia enfront del dòlar (-0,15%, 1,0765 dòlars). El petroli cedeix al voltant de l'1%. El cru Brent cotitza als 81,63 dòlars, mentre que el barril West Texas s'intercanvia per 76,49 dòlars.

L'unça d'or perd un 0,50% (2.027 dòlars), mentre que la plata puja un 0,14% (22,62 dòlars).

Les criptomonedes moderen les pujades després de les últimes alces, que van permetre que el bitcoin conquerís els 48.000 dòlars per primera vegada des del novembre del 2021.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys retrocedeix fins al 4,173%.

contador